top of page

Tetők osztályozása héjazat szempontjából

Ahogy említettük korábbi bejegyzésünkben, a tetőket többféle szempontból lehet osztályozni. Az egyik szempont ezek közül a tető héjazata, ami többféle is lehet, ugyanis több olyan anyag is rendelkezésre áll, ami alkalmas a tetőszerkezet befedésére, persze eltérő tulajdonságokkal.


Minden héjazatnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, épületfüggő, helyzetfüggő, és persze egyéni prioritások kérdése, hogy melyiket választjuk. Az alábbiakban szót ejtünk a leggyakrabban alkalmazott héjazatokról, és arról, hogyan működnek ezek szeglemezes tetőszerkezet esetén.





Ezek a tetőfedő anyagok a leggyakoribbak:


Bitumenes zsindely. Igen közkedvelt tetőfedő anyag, leginkább azért, mert a többihez képest olcsó, és nagyon változatos képet ad, ugyanis többféle színű és formájú lehet. A fedőelemeket hálós hordozóalapra helyezik, de tudni kell, hogy felerősítésükhöz az egész tetőt deszkaborítással kell ellátni. A bitumenes zsindely alkalmas hajlított részek befedésére is, és könnyű a felhelyezése.


Bitumenes hullámlemez. Többrétegű, rugalmas, kis súlyú tetőfedő anyag, ami könnyen darabolható, méretre szabható. Kiváló utólagos tetőfelújításhoz, mert nem jelentős a súlya. Esztétikailag vannak jobb megoldások (habár ez ízlés kérdése), funkcionálisan viszont nincs vele probléma, tartós, hosszú élettartamú héjazat, és az ára is kedvező.


Fémlemezes héjazat. Ide tartoznak a cserepes lemezek, trapézlemezek. Anyaguk lehet horganylemez, horganyzott acéllemez vagy alumínium. Nagyon változatos képet adhatnak, bőséges a kínálat. A fémlemezes héjazat előnye, hogy könnyű, illetve tetőfelújítás esetén nem kell lebontani az eredeti szerkezetet, tartóváz felerősítése után simán ráépíthető. Tartóssága akár a 30 évet is elérheti.


Égetett agyagcserép. Ez az, amit a nagy többség ismer, a leggyakoribb tetőfedő anyag. Változatos és igen esztétikus tetőburkolatokat lehet belőle kialakítani, többféle méret és forma létezik. Közepes és meredek hajlásszögű tetőhöz ideális, olcsó héjazat, ugyanakkor tartós, illetve bontás után is újra felhasználható, a törött darabok cserélhetők.


Nem árt azonban tudni, hogy masszívabb tetőszerkezetre van hozzá szükség, és 25 fok alatti tetőhajlás alatt csak bizonyos feltételek mellett alkalmazható.


Betoncserép. Nagyon strapabíró és tartós tetőfedő anyag, színtartó, ellenáll az időjárás viszontagságainak. Tudni kell róla ugyanakkor, hogy nehéz, ezért masszív tetőszerkezetet igényel. Vannak víztaszító réteggel kezelt gyártmányok.


A különböző héjazatok és a szeglemezes szerkezet


Egyik héjazat sem jelenti akadályát a szeglemezes tetőszerkezetnek, azonban fontos előre kitalálni, hogy milyen fedőanyag kerül majd a tetőre, a terhelések és tetőgeometria szempontjából ugyanis nem mindegy. A felhasznált tetőfedő anyagok alapján kell kiszámolni a tetőszerkezet statikai adatait, ezért fontos, hogy már a tervezési fázisban biztos legyen a választott héjazat.


Érdemes lehet egyébként szeglemezes szerkezetet választani gyakorlatilag bármilyen héjazat esetén, ugyanis maga a szerkezet jóval kedvezőbb árú, mint az ácsolt tetők esetében. Ez nem annak köszönhető, hogy gyengébb minőségű, hanem annak, hogy a kialakítása miatt kevesebb alapanyagra van szükség az elkészítéséhez. Ezen felül az is szerepet játszik a kedvező árban, hogy sok járulékos munkát nem kell elvégezni. Ilyen például a szilárd födém kialakítása, illetve nincs szükség acélgerendákra sem. Így pedig logikus, hogy ha ezeket a munkákat nem kell elvégezni, akkor a bekerülési költségüket is megspóroljunk.


Ugyanezért lehetséges, hogy a szeglemezes tető sokkal rövidebb idő alatt elkészül, hiszen az említett munkák sok ideig tartanak, adott esetben akár heteket is elvihetnek, ráadásul az időjárás is befolyásolhatja, hogy pontosan meddig húzódnak. A szeglemezes tető esetében egy előregyártott tetőszerkezetről beszélünk, ami elkészül egy üzemben, a helyszínen pedig csak összerakják, ez pedig sokkal gyorsabban megvan, akár napok alatt!


Amennyiben érdekli a lehetőség, keressen meg minket személyre szabott ajánlatért!

bottom of page