top of page

Szeglemezes szerkezetek másképp - Ami a tetőt (meg)illeti

Updated: Mar 27, 2023

Mert az otthonunk lezáró fedő,

nem mindegy milyen tető.

Nem minden tető menő,

Belattival precíz és terhelhető.


A visszatérő kérdés: Megéri szeglemezes tetőt választani?


Egyértelműen igen. Azért fogtunk bele, mert hisszük és tudjuk, a mai napig. Idehaza még mindig él a régi idők berögződése, miszerint a robosztus, vastag elemekből épült szerkezetek nyújtanak igazán biztonságos és időtálló fedelet. Ezzel szemben a szeglemezes technológia Amerikából indult útjára az 1950-es években a rugalmasabb, gyorsabb gyártás és az egyre sokasodó igények kielégítése érdekében. Speciálisan e célra fejlesztett szoftver és mérnökök segítségével, pontos gyártástechnológiával, a megfelelő szakemberekkel és kevesebb anyagfelhasználással - olcsóbban, okosabban, rugalmasabban és gyorsabban kivitelezhető tetőszerkezet. Összehasonlításunk segíthet eligazodni a részletekben (a táblázat csak asztali számítógépen jeleníthető meg).


Szeglemezes tetőnk Nagymegyeren
Szeglemezes tetőnk Nagymegyeren

Csak egy kis rövid áttekintés


A klasszikus ácsolt tetőszerkezet létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen, azonban ahogy haladunk a korral olyan technológiák és statikai megoldások születnek, melyek formabontó megoldásokat követelnek, mindezt ugyanolyan hatékonyan, de költségkímélő módon. Könnyűszerkezetes szerkezettel akár 34 méteres szabad fesztáv is áthidalható belső alátámasztás és többletköltségek nélkül, rengeteg pénzt és időt spórolhatunk. A tetőszerkezet telepítése sokkal ügyesebben zajlik, az ácsok számára is kímélőbb feladat, mivel a daruzott elemek nem igényelnek fizikai igénybevételt, a tetőnk pedig az előregyártott tartók lévén már 2 nap alatt elkészülhet. Nem kell szilárd födém hozzá, mert a rácsok alsó öve tökéletesen megfelel a gipszkarton álmennyezet és hőszigetelés függesztésére. Az épület elrendezése szabadon alakítható, meglévő családi ház felújításánál és lapostetőnél is használható és mintegy 30 százalékkal kevesebb faanyag kell a szeglemezes tetőhöz, köszönhetően a tetők gondos statikájának.


Az elemek méretre vágása
Az elemek méretre vágása automata, cnc szabászgéppel

Egy okosan és biztonságosan megtervezett konstrukció kellő tapasztalatot és tudást igényel, aki nem kíván kockázatot vállalni, nem kizárólag az ár alapján választ. Az árkülönbséget nem a profit, hanem sokkal inkább a minőségi alapanyagok és befektetett precíz munka befolyásolja.


Mert nagy hangsúly helyeződik a statikára, legalább annyi, amennyi terhelés a tetőre.
Mert nagy hangsúly helyeződik a statikára, legalább annyi, amennyi terhelés a tetőre

Az építőmérnökök az érvényes szabványok szerint méretezik a tetőt, amelyeket minden esetben egyedi és testreszabott paraméterek alapján alakítanak ki - állandó (pl. fedés (burkolat) és mennyezet típusa, napelemek) és hasznos (pl. rakodóhely kialakítása a padláson) terhelések, éghajlati viszonyok figyelembevételével.


A megfelelően megtervezett és kivitelezett tetőszerkezet rendkívül tartós és biztonságos, és egy életen át szolgálnia kell a tulajdonost.

Egy acéllemezekkel préselt kötés erősebb a fa önnön szerkezeténél, a rácsos tartószerkezet tehát rendkívül masszív, nagy teherbírású megoldás.


Masszív szeglemezes kötés
Masszív szeglemezes kötés

A kész szerkezetet többnyire szilárd (beton)koszorúhoz csatlakoztatjuk, bitumenes alátétlemezzel védett talpszelemenen keresztül. Amennyiben a tető túlságosan tagolt, a teljesen beépített, lakható tetőteret érdemesebb a hagyományos ácsolt megoldással kiviteleztetni, ellenben a rakodótér igény esetén szinte minden esetben megvalósítható.



Tető alá hozzunk


A legkisebb is számít, így családi házak, középületek, óvodák, sportcsarnokok, ipari- és mezőgazdasági létesítmények tetőszerkezetének kivitelezése is szerepel a referenciamunkáink közt, tervezéstől a szerkezetállításig. Legfőbb tapasztalatunk elsősorban az évek nyújtják, melyek alkalmat adtak a fejlődésre, a szakmai szemlélet elmélyítésére és rávilágítottak a lehetőségeinkre, amit most alaposan ki is használunk.


Elkészült rácsos tartók helyszínre szállítása.
Elkészült rácsos tartók helyszínre szállítása

Vállalatunk igazgatói okleveles építőmérnökként az aktuális feladatok műszaki értelmezésén és professzionális megoldásán túl nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy hasznos értéket nyújthassanak ügyfeleink számára.

Elkészült rácsos tartók szállításra várva
Elkészült rácsos tartók szállításra várva. A háttérben a közel 8.500 m²-es ipari parkunkban folyamatosan utántöltött, jelenleg több, mint 1.100 m³ minőségi fürészáru egy része, melyet a gyártással párhuzamosan pótolunk. Így tudunk fix árakat biztosítani a nyersanyagdrágulás ellenére

A tető a legjobb része


A tető olyan, mint két ember kapcsolata.

Hat rá az erő, kényszerek, terhelések, mégis egyensúlyban kell maradnia.

Ahogy egy családnak, úgy a tetőnek is ki kell állnia az idő próbáját. Ezért adjuk bele a legjobb tudásunk, a legjobb alapanyagokat és a legmodernebb gyártástechnológiát. A kezdetektől a minőség és az ügyfél tehermentesítése, elégedettsége a legfontosabb prioritásunk. Nincs kifogás, a Belatti tető 26 éve hozza tető alá a legkülönfélébb szerkezeteket.

Profi főállású szerelőnk, Zoltán, aki számára nincs lehetetlen.
Profi szerelőnk, Zoltán munka közben, aki számára nincs lehetetlen.

Tetőink ismertetőjegye a műszaki precizitás, a leghatékonyabban dimenzált szerkezetek az egyéni terhelési és egyéb feltételek tükrében, melyek megfelelően előkezelt és impregnált, legkiválóbb alapanyagkból épülnek.

Kérjen ingyenes, egyénre szabott árajánlatot, melyet pár napon belül elküldünk e-mailben.


Több, mint 3500 m²-t meghaladó gyártócsarnokunk
Több, mint 3500 m²-t meghaladó gyártócsarnokunk


Innovatív BELATTI TETŐ - Újítunk és fejlesztünk szakadatlanul


Megéri, mert a legfőbb hozadékát ügyfeleink élvezik. Ez pedig nem más, minthogy még gyorsabban és precízebben szolgáltatunk tetőt országszerte a magyar és szlovák piacon egyaránt. Időközben számtalan fejlesztést megugrottunk már.

Legutóbb 2021-ben, a nyersanyagválság kellős közepén fogtunk újabb fejlesztésbe: a régióban egyedülálló, újonnan telepített gyártástechnológia egy több, mint 3500 m² alapterületű csarnokban kapott helyet.

A beruházás célja, miszerint gyorsan és pontosan, a legjobb minőségben gyárthassunk tetőt - teljesült, így jelenleg akár egy hét leforgása alatt tető alá hozzuk az egyéni elképzeléseket.



A világ legrégebb óta használt MiTek szeglemeze, a fába sajtolás folyamata előtt
A világ legrégebb óta használt MiTek szeglemeze, a fába sajtolás folyamata előtt, lézer projektoros pozicionálással

A JIG rendszer, lézerek az automata cnc prés és kidobók

Szerkezeteink méretpontosságát az EASY-JIG rendszer, vagyis a présasztalba szerelt automata mozgókorongok garantálják, melyek az összeállítani kívánt rácsos tartók kerületére állnak be. A rácsos tartók geometriáját, beleértve a fa elemeket és szeglemezeket mennyezeti lézer projektorok vetítik a présasztalra, pontosan meghatározva azok pozícióját. A CNC vezérelt automata prés a statikai tervekből kiolvasva ismeri fel a szeglemezek pozícióját, így kezelő nélkül, automata üzemmódban présel, a nyomóerő mértékét pedig a szeglemezek nagyságától és típusától függően állítja be.


Elkészült rácsos tartó az automata kidobó rendszeren
Elkészült rácsos tartó az automata kidobó rendszeren

Jelenleg a Kárpát-Medence legkorszerűbb és legpontosabb gyártójaként kivitelezünk tetőszerkezeteket országszerte. Ha szeretne korrekt, ingyenes árajánlatot kérni, írjon nekünk.



Csakis a legjobbat - ezt garantáljuk!


Üzemi Gyártásellenőrzési Tanúsítvánnyal (ÉMI) rendelkezünk, mely megerősíti, hogy a termék megfelel a vonatkozó harmonizált európai szabványoknak és előírásoknak. A CE jelölés az egész Európai Gazdasági Térségben értékesített termékek kötelező megfelelőségi jelölése 1993 óta. A CE jelölés jelzi, hogy a termék teljesítményét értékelésnek vetették alá, mely állandó. A CE jelölés minden egyes rácsos tartón kötelezően feltüntetendő, így fellelhető az általunk kibocsátott szerkezeteken is. A jelölés alátámasztja, hogy biztonságos és folyamatos módon vagyunk képesek hatékonyabb, kiváló teljesítményű és minőségi termékeket előállítani.


Ingyenes árajánlatkérés, kérdés, szakmai segítség vagy partneri együttműködés esetén keressen bennünket bizzalommal IDE kattintva.


Tanúsítványunkat évente kötelező érvénnyel frissítjük
Tanúsítványunkat évente kötelező érvénnyel frissítjük


bottom of page