top of page

Milyen tetőszerkezetet válasszunk az építőanyagok drágulása idején?

Updated: Dec 7, 2021



Számos nyersanyag világpiaci ára jelentősen növekedett a 2021-es évben. A nyersanyaghiány és a rohamos drágulás hulláma eddig nem látott léptékben nőtt, az építőipari szektor, így az építkezésbe fogó családok kiadásait is több, mint a duplájára duzzasztotta.


A réz és az acél nagyságrendileg 70 százalékkal drágult, s míg a fenyő fűrészáru 2020-ban 170-180 euró/köbméter (64 200 Ft) áron volt elérhető, ugyanez jelenleg 400 euró/köbméter (142 500 Ft), mely árak vélhetőlen tovább emelkednek majd. A piacon főként a fa, műanyagok, fémek és szigetelőanyagok hiányoznak.


Mi vezetett a nyersanyagkészlet idén tapasztalható hiányához és drágulásához?


Ennek egyik fő oka a szokásos ellátási lánc megszakadása a koronavírus terjedése elleni intézkedések és határlezárások miatt. A járvány okozta recessziót követő, világszerte infrastrukturális és építőipari beruházásokkal élénkíteni kívánt gazdasági törekvések a rendelkezésre álló nyersanyagkészlet kimerítéséhez vezettek.



Európa piacára mindezidáig kevésbé voltak hatással a tengerentúli faipari folyamatok, mivel a fűrészáru az Atlanti-óceánon történő átfuvarozása költséges volt. A járványt követően az amerikai tőzsdén rekordot döntött a fűrészáru árfolyama, az Egyesült államok pedig szokatlan intenzitással szállt be faanyag felvásárlóként az európai piacra. A faanyag tőzsdei mértékegysége idén pár hónap leforgása alatt közel négyszeresére tornázta föl magát és új csúcsokat döntött meg.


Az árfolyam járt 1600 dollár fölött is, ami azt jelenti, hogy megközelítette az arany árát.

Felhalmozott tartalékaink kiszipolyozása és a járvány következtében megcsappant fűrészüzemek kapacitásbéli korlátozottsága piaci kiszolgáltatottsághoz vezetett, tovább növelve az áremelkedés dinamikáját. A német Szövetségi Statisztikai Hivatal adatai szerint a fő problémát nem az alapanyaghiány, hanem a feldolgozási kapacitások szűkössége okozza.


Mit érzékelhet mindenből az, aki építkezik? Az emelkedő árak és az építőanyagok hiánya akár negyedével drágíthatja az ingatlanok építését és felújítását. A családi házak esetében számítások szerint az építkezés körülbelül 20-25% -kal drágább lehet az év elejéhez képest. Magyarországon a fellépő készlethiányra kétségtelenül ráerősített a kormány által indított lakásfelújítási támogatási program is, illetve az is, hogy a hazai építőipar erőteljesen importfüggő. Hosszútávon a megoldást az importkitettség enyhítése nyújthatná.


Üzletpolitika a válság idején


Hogy meddig kell tartósan magas árakkal számolni, előre aligha megjósolható, a nyomás pedig gyors döntéshelyzetek elé állítja az építkezési vállalkozásokat. Az árak folyamatos növekedése miatt a folyamatban levő szerződéseknél ideálisabb megoldás lehet a kivárás, de amennyiben nem sikerül megegyezni a megrendelővel az árak emelését illetően, sok esetben nincs más út, mint a szerződések felmondása, vagy átütemezése, csúszásokkal számolva. A drágulás oka tehát nem a profittermelés, hanem a fennmaradás és a többletköltségek előteremtése a vállalkozói szférában.



A hozzánk érkező, árajánlatkérő ügyfelek visszajelzései alapján egyéb vállalkozások statikai terveit szemügyre véve gyakran tapasztaljuk, hogy az árak növekedésének dacára igyekeznek az árral versengeni. Ennek többnyire két lehetséges kimenetele lehet:

  • Az egyik, kevésbé előnyös módja az alapos statikai méretezés hiánya, a hanyagul dimenzionált szerkezetek, a szakmaiatlan hozzáállás, a nem megfelelő nyersanyagok felhasználása és a megfelelő gépek, metódusok hiánya. Meglepő felismerés, hogy az olcsóbb szerkezeteket szemügyre véve sokszor milyen felületes terveket készítenek az elvileg generációkra tervezett, biztonságosnak és stabilnak gondolt tetőre. A kontár munka a nem szakavatott ügyfél számára elsőre talán nem is tűnik fel, hosszútávon azonban nagy rizikót vállal az, aki egy olcsóbb ajánlatot helyez előtérbe a minőséggel szemben.


  • A másik bevett szokás az anyagilag kedvezőbbnek ható árajánlatok kidolgozása, melyek azonban gyakran nem tartalmaznak minden költséget, avagy a számla utólagos kiegészítésére kötelezik az ügyfelet. A jelenlegi árak kiszámíthatatlanságának tükrében ezzel nem is lenne baj, ám sokszor valótlanul kevés árat tüntetnek fel, melyek nem fedik a reális munkaköltségeket a piaci helyzethez képest.


Az olcsó hosszútávon mindig drágább


Tisztában vagyunk azzal, hogy ha kizárólag csak az árakat figyeljünk, nem mi vagyunk a legolcsóbbak a szeglemezes tetőt gyártó cégek piacán. Mivel az általunk kivitelezett szerkezeteknek nem csak esztétikai szerepe van, hanem elsősorban, mint statikai tartószerkezet funkcionálnak, így számunkra a legfontosabb ezek hosszútávú biztonságos működésének garanciája.


Rácsos szerkezeteinket saját statikusaink minden esetben ésszerű tartalékkal méretezik. Ennek nem csak biztonsági okai vannak, hanem gyakorlati is, amely lehetővé teszi a felhasználónak, hogy például idővel akár nehezebb héjazatra cserélje a meglévőt, megváltoztathassa álmennyezetét vagy akár napelemeket telepítsen a tetőre.

Ugyanekkora hangsúlyt fektetünk az egyes elemek síkbeli és a tetőszerkezet térbeli kimerevítésére, gyakran olyan elemeket használva, melyeket más gyártók kihagynak. Ezek többnyire hosszútávon nyerik el létjogosultságukat. Az általunk felhasznált alapanyagok mindegyike magas minőségű, ellenőrzött gyártásból származik, csakúgy, mint a legyártott végtermék is.



A felsorolt különbségek jelentősen és kedvezően befolyásolják a szerkezet hosszútávú biztonságát. A kérdés, hogy az ügyfélnek megéri-e évi minimális tételnyi spórolás azért, hogy jóval biztonságosabb, stabilabb és minőségibb tető álljon a feje fölött, melyre garancia is vonatkozik.

Válassza a szeglemezes tetőt, amely költségkímélő és fenntarthatóbb megoldás az ácsolt tetővel szemben


Az építkezési anyagok drágulása sem lehet indok arra, hogy lejjebb adjunk a minőségből. Az emelkedő árak és az építőanyagok hiánya akár negyedével drágíthatja az ingatlanok építését és felújítását. A családi házak esetében számítások szerint az építkezés körülbelül 20-25% -kal drágább lehet az év elejéhez képest. Az előregyártott szeglemezes tetővel azonban még így is spórolhat, amennyiben már az alapoktól ebben a megoldásban gondolkodik a hagyományos ácsolt tetővel ellentétben.


További cikkeinkből megtudhatja azt is, hogy van-e lehetőség tetőtér kialakítására szeglemezes tető esetében.



*A cikkben szereplő adatok és árak az aktuális piaci viszonylathoz mérten információs jellegűek*


bottom of page