top of page

Lehet a lapostető egyszerre költséghatékony és megbízható?

Updated: Dec 10, 2021

Mik a lapostető hátrányai? Vannak egyáltalán?


Nincs rossz, vagy kevésbé jó tető, ha a megfelelő kivitelezés szabályai érvényesülnek, mindegyik kiállja az idő próbáját. Tény, hogy a lapostetős megoldás többnyire esztétikai megfontolásból terjedt el széleskörben idehaza is. Kiemeli az épület építészeti stílusának linearitását és egyszerűségét, a letisztult vonalak pedig modern, kissé utópisztikus hatást keltenek. A lapostetős trend tehát elsősorban a kortárs épületek esetében népszerű,

konzolos megoldásokkal, ún. túllógásokkal úgy alakíthatunk ki sültöket és nyújthatjuk meg a tetőt, hogy az extravagáns megjelenésen túl egyben védettséget is nyújtson a szélsőséges időjárással szemben.

A lapostetőben számos lehetőség rejlik, nem csupán építészeti - tervezési szempontból, de a felhasználási lehetőségek módját tekintve egyaránt. A tetőszerkezet kialakítása és annak megfelelő hő-és vízszigetelése befolyásolják elsősorban a tető élettartamát.


Tetőszerkezet funkciója


A tető és a megfelelő anyagok használatbavételét tekintve kérdés továbbá, hogy nem hasznosított, avagy hasznosított tetőt szeretnénk. A nem hasznosított lapostetőket nem rendszeres tartózkodásra tervezik, több variációja lehetséges a terhelés szempontjából (pl. extenzív zöldtető).


A hasznosított lapostetőket rendszeres tartózkodásra tervezik, A járható lapostetők tetőteraszként is funkcionálhatnak, és akár helyettesíthetik a kertet is.


A lapostetőt alkotó rétegeknek illeszkedniük kell egymáshoz, egy kompakt rendszert kell alkotniuk. E rétegek többek közt a teherhordó réteg, párafékező réteg, hőszigetelés és vízszigetelés, kavicsterhelés vagy épp az extenzív zöldtető esetében a növényzet. A hő- és vízszigetelt szerkezetre minden esetben olyan burkolat kerül, amely jellegét tekintve a használatbavételt szolgálja. A rétegek élettartamát a szigetelésvédő- és felületszivárgó lemezek és geotextíliák teszik még ellenállóbbá.



A legjelentősebb a vízszigetelő réteg és a vízelvezetés kérdése, mely különösen precíz figyelmet igényel. Egy sátortető vagy bármilyen más magastetővel ellentétben a lapostetőn megfelelő esővízelvezetés hiányában feltorlódó víz növeli a szivárgás kockázatát, mely hosszútávon a tetőszigetelés amortizációját eredményezi, pl. fagypont alatti hőmérséklet esetén. A burkolat tehát a hasznosítási céllal párhuzamosan választandó.


A zöldtető ökológiai és műszaki szempontból egyaránt előnyös megoldás. Egy normál burkolatú, hagyományos terasztető, vagy egy kaviccsal fedett lapostető terheit csak minimális mértékben haladják meg, cserébe viszont gondoskodnak a megfelelő mikroklíma, a kiegyensúlyozottabb hőháztartás és csapadékvízcsatorna terhelés csökkentéséről. A lapostető időközönkénti karbantartása technológiától függetlenül javallott.


Páratechnikai védelem, vagyis egy párazáró és páraelvezető réteg akadályozza meg, hogy a födém alatti belső térben jelenlévő nedvesség légáramlás útján a szerkezetbe juthasson, majd ott megrekedve károkat okozzon. A felső csapadék elleni szigetelés párazáró felületet képez, így gondoskodni kell az alatta lévő rétegek védelméről, a fa födém esetében kiváltképp.


Mi alapján válasszunk födémszerkezetet?


A födémszerkezet típusa és rétegvastagsága függ a tető várható terhelésétől, az igénybevételtől és a hasznosítottságtól. A rétegrend sorrendjét és milyenségét ezek a követelmények szabják meg. A legelterjedtebb teherhordó szerkezet idehaza a monolit vasbeton vagy a kerámia betétes födém, mivel a legjelentősebb teherbírással rendelkezik és egységes homogén felületet képez. Azonban a fából készült szerkezetek is rendkívül jó teherbírással rendelkeznek, emellett gazdaságosabb megoldást jelentenek a beton konstrukciókhoz képest. Az ár és a folyamatok felméréséhez lapostetős referenciamunkánk nyújthat további támpontot.


POSI- JOIST födémgerenda


A mennyezetrétegre alkalmazható megoldások, így a vasbetont helyettesíthető alternatívák idehaza még viszonylag ritkán merülnek fel a befektetők körében, Nyugat- Európában és a tengerentúlon viszont már elterjedt megoldás a Posi-Joist, mely a fa könnyedségét és a Posi-Strut acél rácsozat teherbírását egyesíti. Az ún. Posi-Joist gerendákat acél Posi-Strut keresztmerevítő kapcsolja össze, így az épület gépészeti- és szellőzőrendszere is könnyedén elrejthető a födémen. Mivel a gerendák a technológia folytán viszonylag kis súllyal bírnak, daru igénybevétele nélkül is összeállíthatók.



űMéltán nevezik a lapostető 2.0 alternatívájának, hiszen e innovatívnak tekinthető technológiával, gazdaságos faanyag felhasználással és gyorsan alakíthatók ki födémek, nem csak lapostetőre.


A fa gerendákból álló konstrukció egy előregyártott szerkezet, melyet a megfelelő kapcsolóelemek, bordásszegek és csavarok segítségével állítanak össze. A gyártást pontos statikai számítás előzi meg, mely lehetővé teszi, hogy a szerkezet kibírja a rá mért terhelést és csak annyi anyag kerüljön a szerkezetbe, amennyi kell.

A fából készült födém esetében, - legyen dőlt, - vagy lapostető – kisebb teherbírással számolhatunk, azonban a vasbeton szerkezethez képest jelentősen kisebb az alapanyagigény, kisebb a tető súlya.



Szeglemezes konstrukció előnye továbbá, hogy az épület diszpozíciója (belső elrendezése) variábilis marad, sokkal egyszerűbben változtatható, flexibilis térrel, mivel nagy fesztávú lefedések is áthidalhatók. Nincs szükség belső teherhordó falra, hiszen födém és tetőszerkezet egyben. A rácsos tartók alsó öve biztosítja az álmennyezet tartószerkezetét, ezáltal kiváltható a szilárd födém. Az építkezés során megspórolt anyagköltség (vasbeton födém, teherhordó falak, belső alapok) jelentős megtakarítást, a belső tér kialakítása pedig kevesebb kompromisszumot jelenthet.



A Posi-Joist födémgerenda legfőbb előnyei:


- Praktikus (Az épület gépészeti rendszere elrejthető a szerkezetben, javításkor könnyen hozzáférhető)

- Költségcsökkentő (egyben környezettudatos)

- Rövid összeszerelési idő (egy családi ház mennyezete akár egy nap alatt elkészülhet és száraz technológia lévén nem igényel további technológiai szüneteket.

- Kevesebb belső alátámasztás (teherbírásának köszönhetően, más rendszerekkel ellentétben, nagyobb fesztávokat (8 m) is képes áthidalni belső alátámasztás nélkül).

A folyamat a gerendák legyártásával még nem ér véget, a helyszíni szerelésnél a tartók a fogadószerkezethez rögzítését követően (vasakkal, bordás szegekkel, acéldűbelekkel) a szerkezet kimerevítése követ.


A Belattinál statikailag megtervezzük, legyártjuk és fel is szereljük a födémszerkezetet, a tervezés fázisában, vagy kérdés esetén is forduljon hozzánk bizalommal, próbálja ki a gyors árkalkulátorunkat a körülbelüli költségek beazonosításához, vagy kérjen konkrét árajánlatot.



A feltüntetett fotók saját referenciamunkáink Posi-Joist és szeglemezes technológiával készült lapostetőre.
Zöldtető: gardenista.hu





留言


bottom of page