Lehet a lapostető egyszerre költséghatékony és megbízható?

Updated: Dec 10, 2021

Mik a lapostető hátrányai? Vannak egyáltalán?


Nincs rossz, vagy kevésbé jó tető, ha a megfelelő kivitelezés szabályai érvényesülnek, mindegyik kiállja az idő próbáját. Tény, hogy a lapostetős megoldás többnyire esztétikai megfontolásból terjedt el széleskörben idehaza is. Kiemeli az épület építészeti stílusának linearitását és egyszerűségét, a letisztult vonalak pedig modern, kissé utópisztikus hatást keltenek. A lapostetős trend tehát elsősorban a kortárs épületek esetében népszerű,

konzolos megoldásokkal, ún. túllógásokkal úgy alakíthatunk ki sültöket és nyújthatjuk meg a tetőt, hogy az extravagáns megjelenésen túl egyben védettséget is nyújtson a szélsőséges időjárással szemben.

A lapostetőben számos lehetőség rejlik, nem csupán építészeti - tervezési szempontból, de a felhasználási lehetőségek módját tekintve egyaránt. A tetőszerkezet kialakítása és annak megfelelő hő-és vízszigetelése befolyásolják elsősorban a tető élettartamát.


Tetőszerkezet funkciója


A tető és a megfelelő anyagok használatbavételét tekintve kérdés továbbá, hogy nem hasznosított, avagy hasznosított tetőt szeretnénk. A nem hasznosított lapostetőket nem rendszeres tartózkodásra tervezik, több variációja lehetséges a terhelés szempontjából (pl. extenzív zöldtető).


A hasznosított lapostetőket rendszeres tartózkodásra tervezik, A járható lapostetők tetőteraszként is funkcionálhatnak, és akár helyettesíthetik a kertet is.


A lapostetőt alkotó rétegeknek illeszkedniük kell egymáshoz, egy kompakt rendszert kell alkotniuk. E rétegek többek közt a teherhordó réteg, párafékező réteg, hőszigetelés és vízszigetelés, kavicsterhelés vagy épp az extenzív zöldtető esetében a növényzet. A hő- és vízszigetelt szerkezetre minden esetben olyan burkolat kerül, amely jellegét tekintve a használatbavételt szolgálja. A rétegek élettartamát a szigetelésvédő- és felületszivárgó lemezek és geotextíliák teszik még ellenállóbbá.A legjelentősebb a vízszigetelő réteg és a vízelvezetés kérdése, mely különösen precíz figyelmet igényel. Egy sátortető vagy bármilyen más magastetővel ellentétben a lapostetőn megfelelő esővízelvezetés hiányában feltorlódó víz növeli a szivárgás kockázatát, mely hosszútávon a tetőszigetelés amortizációját eredményezi, pl. fagypont alatti hőmérséklet esetén. A burkolat tehát a hasznosítási céllal párhuzamosan választandó.


A zöldtető ökológiai és műszaki szempontból egyaránt előnyös megoldás. Egy normál burkolatú, hagyományos terasztető, vagy egy kaviccsal fedett lapostető terheit csak minimális mértékben haladják meg, cserébe viszont gondoskodnak a megfelelő mikroklíma, a kiegyensúlyozottabb hőháztartás és csapadékvízcsatorna terhelés csökkentéséről. A lapostető időközönkénti karbantartása technológiától függetlenül javallott.


Páratechnikai védelem, vagyis egy párazáró és páraelvezető réteg akadályozza meg, hogy a födém alatti belső térben jelenlévő nedvesség légáramlás útján a szerkezetbe juthasson, majd ott megrekedve károkat okozzon. A felső csapadék elleni szigetelés párazáró felületet képez, így gondoskodni kell az alatta lévő rétegek védelméről, a fa födém esetében kiváltképp.


Mi alapján válasszunk födémszerkezetet?