top of page

Lapostető Posi-Joist födémgerendával

Updated: Jan 23, 2023



Egy nemrégiben kivitelezett, komáromi referenciamunkánkon mutatjuk be a lapostető 2.0 alternatíváját, mellyel időt és pénzt spórolva alakíthatók ki lapostetős konstrukciók. A kedvezőbb anyagköltség, gyors gyártás és szerelés okán a a Posi - Joist födémgerenda került ki győztesen a monolit vasbetonfödémmel szemben.



Plusz egy érv:

A Posi-Joist mellett szólt továbbá, hogy légtechnika és egyéb csövek is be voltak tervezve, melyet a kliens szépen el tudott vezetni a tartókban, mely egy esetleges rekonstrukció esetén is könnyebben hozzáférhető. A szerkezet további előnyeit részletesebben kifejtjük a lapostető funkcióját taglaló cikkünkben.



Lássuk számokban:

- mennyibe kerül egy lapostető ezzel a megoldással?


A megrendelő, egy komáromi magánszemély volt, akinek a két alternatíva: a masszív, monolit betonfödém és a Posi Joist födémgerenda közül a tervezővel való egyeztetés után az utóbbira esett a választása.


Mivel a betonfödém ára jelentősen magasabb, mintegy 40%-al növelte volna a költségeket, továbbá, míg a betonfödém esetében a kivitelezés hossza egy hónapot igényel,- a Posival négy nap alatt elkészült a tetőkonstrukció.

A felhasznált szeglemez mennyisége függ a fesztávtól, a terheléstől és a szerkezeti magasságtól. Általánosságban 50-70/m² euróval számolhatunk. Az itt szemléltetett tetőszerkezet kétharmad része Posi tartógerendákkal, a maradék egyharmada pedig klasszikus fa gerendás födémmel készült.




A Projekt további adatai:


Helyszín: Komárom

Árajánlatkérés időpontja: 2021. június eleje

Megrendelés időpontja: 2021. június vége

Átadás időpontja: 2021. augusztus 31. (tetőszerkezet legyártása: 2 nap, összeszerelése: 3,5 nap)

Elvégzett munkák: tervezés + gyártás + helyszíni állítás

Tervezett héjazat típusa: Egész felületű deszkázás és PVC fólia

Tetőtéri rakodórész kialakítása: nincs


Tartók magassága: A terasz egy részének lefedése a Posi-Joist tartók konzolos kilógatásával történt, melynek hossza 2,2m volt. A Posi Joist tartók szerkezeti magassága 40 cm volt. Ami a terhelést illeti - a tetőszerkezet egy részére napelemek kerülnek, így ennek súlyával is számoltunk a statikai méretezésnél.


Egyéb információ: A fogadószerkezettől függően a szerkezet rögzítésére háromfajta módot használtunk:

1. A tartók a koszorú tetejére ültek rá, amelyhez L vasakkal fogattuk.

2. A koszorú oldalának ültek és ún. acélpapucsokba fogattuk.

3. Mivel az épület egy része acélváz szerkezetű, így az acélvázra hegesztett kötőelemeken keresztül fogattuk fel.


























Recent Posts

See All

Hogyan számoljunk m² árat szeglemezes tetőre?

Építkezik, a tervezési fázisban van, vagy szeretné felbecsülni a tetőszerkezete várható árát a költségkeret meghatározásához, avagy a kölcsönigényléshez? Minden tetőszerkezet más, az alapvető szabvány

bottom of page