top of page

Hogyan számoljunk m² árat szeglemezes tetőre?

Updated: Apr 24, 2023


Építkezik, a tervezési fázisban van, vagy szeretné felbecsülni a tetőszerkezete várható árát a költségkeret meghatározásához, avagy a kölcsönigényléshez?


Minden tetőszerkezet más, az alapvető szabványokon kívül fontos, hogy milyen erők, terhelések hatnak rá, ugyanakkor a szerkezet tagoltságát meghatározza többek közt az alap minősége és milyensége, a tető dőlésszöge, az alátámasztás mértéke, a rakodótér kialakításának igénye.


Vagyis két, azonos négyzetméternyi kiterjedésű tető esetében is - a fenti paraméterek függvényében az ár nagyon széles skálán mozoghat.


Egy sablonos négyzetméterárra nem érdemes alapozni, azonban egy hozzávetőleges költségvetés meghatározásához kielégítő lehet. Pontos, a konkrét szerkezetre szabott négyzetméterárért érdemes egy egyénre szabott árajánlatot kérni, mely során egy beküldött alaprajz, metszet, vagy homlokzati rajz alapján mérnök statikusok dolgozzák ki az ajánlatot, minden egyéni igény figyelembevételével. Így valós képet kaphatunk az előrelátható árakról, rejtett költségek nélkül, akkor is, ha időközben változna az eredeti elképzelés.

Tehát, bár a négyzetméter alapján kalkulált ár csupán egy hozzávetőleges becslés, a valós ár lehet kevesebb, de több is, nagyságrendileg helytálló.


- Hogyan számoljuk ki a ház alapterületét?

- Hogyan számoljuk ki a tető alapterületét?


Gyors kalkulátorunkkal most kiszámolhatja a tájékoztató jellegű árunkat, mely magában foglalja a tetőszerkezet statikai tervezésének és gyártásának díját. Helyszín híján nem tartalmazza a szállítás költségét, sem az ácsmunkát, tehát a helyszíni szerelése árát.


Pár szóban a szeglemezes tetőről


A szeglemezes tető előnye, hogy nagyon nagy szabadságot adnak abban a tekintetben, hogy az épületen belül hogyan osztjuk el az egyes helyiségeket. Átalakítások és újítások esetén kiváltképp megtérül a rugalmas térelosztás. E technológiánál nem kell olyan járulékos munkákkal számolni, mint a szilárd födém kialakítása és a belső tartófalak felhúzása. Ezek mind nagyon költséges és ugyanakkor időigényes munkák, melyek elkerülhetők, ha könnyűszerkezetes tető mellett tesszük le a voksunkat.


Ácsolt tető vs. szeglemezes tető


A hagyományos ácsolt tetőszerkezetekkel összehasonlítva a könnyűszerkezetes gyorsabb és olcsóbb technológia, mely kiállja az idő próbáját, szakértőkre bízva legalább 50 évre tervezhetünk vele.


Tető élettartamát meghatározó faktorok


A minőségi tető élettartamát elsősorban négy tényező határozza meg:

- Minőségi, megfelelően impregnált és kezelt, műiszárított, gyalult és osztályozott fűrészáru

- Az elemeket összekapcsoló szeglemez

- A kész szerkezet megfelelő térbeli merevítése

- A szerkezet szakképzett tervezőkkel történő méretezése


Tető– és tetőgyártó közt elsőre sokszor nem tűnik nagynak a különbség, viszont a lényeg legtöbbször az apró, laikus egyének számára nem észrevehető, részletekben rejlik. Olcsóbb kivitelezőt választani hosszútvávon sokszor drágább befektetés. A költségek gyakran utólagosan kerülnek felszámolásra, vagy a kispórolt szakértelem, esetleg kevesebb alapanyag révén megjelenő problémák utólag nehezen korrigálhatóak.


A jól elvégzett munka esetében nincsen szükség utólagos megerősítésre és javításokra, ellenben a megfelelő statikai számításoknak köszönhetően, idővel akár nehezebb héjazatra cserélhető a meglévő, megváltoztatható az álmennyezet, vagy akár napelemek is telepíthetők a tetőre.


Személyre szabott, kidolgozott árajánlatért töltse ki pár lépéses űrlapunkat, melyet egy héten belül elküldünk az Ön részére, ingyen, rejtett költésgektől mentesen.




bottom of page