top of page

Miért célszerű szeglemezes tetőt választani?

Nagyon gyakori jelenség az építőiparban (is), hogy a jól megszokott módszerek és eljárások mellett az emberek nagyon nehezen fogadják el az újításokat, szkeptikusak a modernebb technológiákkal kapcsolatosan, így azok elterjedése időbe telik.

A szeglemezes tetőnél is ez a helyzet: kiváló technika, ami nagyon sok problémára választ nyújt, anyagilag is előnyösebb az ácsolt tetőnél, nagyon jó megoldás számos különböző esetben, széleskörűen alkalmazható.

Ennek ellenére sokan még mindig nem merik bevállalni, és maradnak inkább a jóval drágább, lassabban és nehézkesebben elkészülő, számos hátránnyal bíró ácsolt tetőnél, mert az a „biztos”, az már kipróbált, és működik.


Miért célszerű szeglemezes tetőt választani?
A szeglemezes tető széleskörűen alkalmazható

Nos, az biztos, hogy a szeglemezes tető is kipróbáltnak számít, ugyanis nem egy új technika: már több mint 60 esztendős tapasztalat van a használatával kapcsolatosan, ennyi idő alatt pedig bőven volt lehetőség tökéletesíteni a módszert. A szeglemezes tető tehát van olyan megbízható, mint az ácsolt, sőt! Nagyon sok előnye van a megszokott módszerrel szemben.


Milyen előnyei vannak tehát a szeglemezes tetőnek?


Gyorsaság

A szeglemezes tető kivitelezése és telepítése nagyon gyorsan megtörténik. Körülbelül 1 napot vesz igénybe, hogy az üzemben összerakják, és nagyjából 2-3 nap a telepítése. Ezt persze azért megelőzi a tervezési fázis, amit nagyon alaposan és precízen végeznek. Ezzel szemben az ácsolt tetőnél több hét, mire elkészül, mert rengeteg járulékos munkával jár, amik jellegükből adódóan időigényesek (lásd például a szilárd födém kialakítását, betonozást stb.).


Kedvező ár

Mivel kevesebb alapanyag kell hozzá, illetve – ahogy már említettük – sok járulékos munkára nincs szükség, a szeglemezes tető ára lényegesen kedvezőbb az ácsolt tető áránál. Ez több százezer forintot jelent, de az épület nagyságától függően akár milliósra is rúghat a különbség, ami nyilvánvalóan nem mindegy. A kedvező ár mellett természetesen a szeglemezes tető ugyanolyan biztonságos, mint az ácsolt.


Nem kellenek belső tartófalak

Nagyon gyakori probléma, hogy az ember alakítana a háza belső elrendezésén, átvariálná a helyiségek elosztását, de ezt nem tudja megtenni, méghozzá azért, mert vannak úgynevezett főfalak, tartófalak, amiknek komoly szerepe van a tetőszerkezet tartásában. Ezeket nem lehet eltávolítani, vagy csak macerás, nehézkes, illetve drága módszerekkel. A szeglemezes tető geometriájának köszönhetően jóval nagyobb távolságokat tud áthidalni alátámasztás nélkül. Nincs szükség tartófalakra, a belső helyiségek szabadon változtathatók.


Kevesebb faanyag kell

Az említett geometria miatt jóval kevesebb faanyag kell egy szeglemezes tetőhöz, mint egy ácsolthoz. Ez két dolog miatt fontos: egyrészt, alacsonyabb lesz az ára, másrészt környezetkímélőbb megoldás, mint az ácsolt tető.


Bármilyen elképzelés megvalósítható

Köszönhetően annak, hogy nagy távolságok hidalhatók át alátámasztás nélkül, szinte bármilyen építészeti elképzelés megvalósítható. A szeglemezes tetőszerkezet ennek köszönhetően jóval nagyobb szabadságot ad a tervezésben, mint az ácsolt tetők.


Lapostetőket is lehet szeglemezes megoldással készíteni, és a lakható tetőtér kialakítása sem jelent akadályt ennél a tetőtípusnál!


Mint az látható, a szeglemezes tető kvázi mindent tud, amit az ácsolt, de lényegesen olcsóbb, és számos egyéb előnnyel bír. Ennek ellenére a korrektség kedvéért el kell mondanunk, hogy vannak olyan helyzetek, amikor az ácsolt tető jelent jobb megoldást, de egyre többször helyettesíthető gond nélkül szeglemezes tetővel.


Ha kérdése van nyugodtan vegye fel velünk a kapcsolatot és mi szívesen megválaszoljuk azokat!


bottom of page