top of page

Miből tevődik össze a szeglemezes tető ára?

Ha elkezdjük böngészni a szeglemezes tetők árát, két dolog tűnhet fel azonnal: az egyik, hogy az építkezés összköltségét tekintve olcsóbb, mint az ácsolt tetők, a másik, hogy nem egységesek az árak, vannak különbségek az egyes cégeknél – akár jelentősek is.


Nyilvánvaló, hogy azonnal adódik a kérdés, hogy vajon miben rejlik a különbség, miért lehet egy ilyen tetőt jóval kisebb költségvetésből megcsinálni egy ácsolt tetőhöz képest, és az egyes szeglemezes tetők árában miért is van lényeges különbség.


Ácsolt vs. szeglemezes tető: miért eltérő az áruk?


Alapvetően azért, mert teljesen másképp készülnek, más tulajdonságokkal bírnak, és más körülményeket igényelnek. Példának okáért, egy hagyományos, ácsolt tetőszerkezet esetében már kisebb fesztávok (> 6 m) esetében is szükség lehet épületen belüli tartófalakra vagy alátámasztásokra, hogy azt megtartsák. Ez a gyakorlatban nagyjából annyit tesz, hogy idővel nem lehet csak úgy kiverni egy falat, vagy átvariálni a helyiségek elosztását, mert a tetőt a tartófalaknak tartani kell. Ez máris több százezres pluszkiadás az ácsolt tetők esetében.


Nincs szükség továbbá szilárd födém, legyen az fa, beton vagy kerámia, építésére, valamint acél gerendák alkalmazására. Igaz, maga a tetőszerkezet kivitelezése többe kerül, de még így is jelentős különbség van a szeglemezes tető javára, akár milliós nagyságrendű, ami azért, lássuk be, nagyon nem mindegy.


És mi a helyzet a szeglemezes tetőkkel?


Nos, a szeglemezes tetők esetében is vannak eltérések az árakban. Ez persze természetes, hiszen figyelembe kell venni a felhasznált alapanyagok árán kívül a munkadíjat, valamint természetesen az árversenyt is.


Egyértelmű, hogy minél több alapanyagot, elemet használ valaki a szeglemezes tetők kialakításához, annál többe kerül. Az alapanyag mennyisége függ attól, hogy mekkora tetőt kell megépíteni, hogy mire szeretnék a tetőteret használni, illetve, hogy mekkora terhelési értékekre kell megfelelnie, és számolnak-e elegendő biztonsági tartalékkal. Mi a magunk részéről mindig 20-25 százalékkal nagyobb teherbírással számolunk a maximálisan szükségesnél, egyrészt a biztonság miatt, másrészt azért, hogy a felhasználónak legyenek később változtatási lehetőségei például a héjazat vagy a napelemek elhelyezésének terén. Ez nyilván több alapanyag használatát is jelenti.


Miből tevődik össze a szeglemezes tető ára?
Mindig 20-25 százalékkal nagyobb teherbírással számolunk és az összeszerelést is szakképzett munkások végzik.

A munkadíj megállapítása eltérő, befolyásolja, hogy mekkora haszonnal kíván az adott cég dolgozni, mekkora a dolgozók bérezése, és még sok egyéb tényező. Cégenként eltérhet a munkadíj mértéke is, ami egyértelműen részét képezi az árnak.


És hát itt az árverseny is… Logikus, hogy mindenki figyeli a konkurenciát, és szeretne kelendőbb lenni nála. Ez persze nem feltétlenül azt jelenti, hogy mindenáron lejjebb kell menni árban. Inkább az ár-érték arány a kulcs, vagyis olyan minőséget adjunk, amiért megéri megfizetni a kiszabott árat. Nálunk van olcsóbb szeglemezes tetők készítésével foglalkozó cég, ezt tudjuk.


De nem is az a célunk, hogy a legolcsóbbak legyünk, mert az bizonyos szempontból már a minőség és a megbízhatóság rovására menne. Az pedig egyértelműen a legfontosabb.

A szeglemezes tető tehát egyértelműen jó választás annak, aki szeretné a tetőszerkezetet minél költséghatékonyabban felhúzni, ugyanakkor nem jó ötlet csak az ár alapján megválasztani a gyártót és a kivitelezőt. Mindenképpen fontos pontról pontra átnézni, hogy az adott árért cserébe mit ígér a cég, és nemcsak az árat, hanem az ár-érték arányt megnézni, amikor döntünk.


Használja ki a lehetőséget és kérjen tőlünk ingyen árajánlatot szeglemezes tetőszerkezetének elkészítésére!

bottom of page