top of page

Lapostető vs. magastető: melyik megoldást érdemes választani?

Korábbi, tetőszerkezet típusokat összegyűjtő posztunkban szót ejtettünk már a lapostetőről, illetve a magastetőről, mint létező tetőszerkezet típusok, amikkel viszonylag gyakran lehet találkozni a mindennapok során. Erről a kettőről szeretnénk most egy kicsit bővebben írni, konkrétabban arról, hogy melyik típus hogyan valósítható meg, illetve milyen esetekben ajánlott az egyiket vagy másikat választani.


Miért jó a magastető?

Ha az ember körülnéz a környezetében, nagyrészt magastetőkkel találkozhat. Ez az a típus, amelyik elterjedt a családi házak fedésére. Ezen belül elkülöníthető az alacsony hajlásszögű magastető (10-15°-ig), és a hagyományos értelemben vett magastető. Az előbbit ipari létesítmények fedésére szokták használni, a klasszikus értelemben vett magastető pedig az, ami családi házak esetében is láthatunk. A magastető praktikus abból a szempontból, hogy ha az ember tetőteret szeretne beépíteni, akkor ezt ennél a tetőtípusnál megteheti, míg a lapostetőnél ez a lehetőség értelemszerűen nem játszik, hiszen nincsen lakótérnek való rész a tetőtérben.


Magastető
A magastető beépíthetősége szeglemezes tetőszerkezettel is megoldható

Gyaníthatóan ez az oka annak, hogy családi házak építése során sokan ezt a tető típust preferálják. Mind szeglemezes, mind ácsolt szerkezettel megvalósítható a magastető felépítése. Az már a fogyasztók igényein, prioritásain múlik, hogy melyiket választják.


Egy gyakori félreértés, illetve tévhit a szeglemezes magastetővel kapcsolatban, hogy a szeglemezes tetőnél nem lehet rakodóteret kialakítani vagy tetőteret beépíteni. Ez ilyen formában nem igaz, de nem is teljesen téves állítás: a szeglemezes tetőnél ugyanis, ha már meglévő tetőről beszélünk, akkor valóban problémás lenne tetőteret kialakítani. Azonban, ha már az építkezés során, a tervezéskor tudjuk, hogy be szeretnénk építeni a tetőteret, akkor szeglemezes tetővel is megvalósítható, hiszen így eleve ennek figyelembevételével készítik el a terveket.


Egyre többen akarnak lapostetőt

Mindemellett a lapostető is egyre népszerűbb megoldás családi házaknál is, köszönhetően annak, hogy számos lehetőséget rejt magában. Mostanában egyébként divat is a lapostető, ez az oka annak, hogy egyre jobban elterjed.


Nagyon jó szolgálatot tesz például ott, ahol teraszos elrendezésű a ház, tehát eltolással vannak egymás fölött a szintek, mert így az alsóbb szintek tetejére tetőterasz kerülhet. De akár egy szimpla ház tetején is kialakítható tetőterasz ezzel a megoldással, vagy tetőkertként is szokták használni a lapostetőt. Ez a tetőtípus tényleg számos lehetőséget kínál, ezért érdemes lehet elgondolkodni a lapostető lehetőségén.


Ezzel kapcsolatban is él egy tévhit a szeglemezes tetőkkel kapcsolatban, mégpedig az, hogy ebből a fajtából nem valósítható meg lapostető. Ez teljesen alaptalan, a szeglemezes tetőkkel jól lehet követni a trendeket, ugyanis számos építészeti megoldást lehetővé tesznek, csupán egy jó tervezőre van hozzá szükség, és nagyon sokféle elképzelés megvalósítható. Így például a lapostető is gond nélkül felhúzható szeglemezes szerkezettel.


Fontos tudni, hogy ezen a területen nincsenek egyértelműen jó vagy rossz megoldások. Ugyanolyan jó lehet egy adott épületre egy magastető, mint egy lapostető. Azt célszerű átgondolni a döntés előtt, hogy milyen céllal szeretnék felhasználni a tetőt, illetve a tetőteret, és ennek megfelelően dönteni. Természetesen azért az esztétikum is szerepet játszik ebben: van, akinek egyszerűen jobban tetszik a magas, mint a lapos, vagy éppen fordítva: a lényeg, hogy alapos tervezéssel szinte minden megvalósítható.

bottom of page