top of page

Szeglemezes tető teherbírása - A tető ne legyen teher

A tetőszerkezetek megtervezéséhez a MiTek cég által kifejlesztett szoftvert, a Pamirt használjuk. Ebben a szoftverben az a legjobb, hogy szinte bármilyen tetőszerkezetet meg lehet vele tervezni, mindezt úgy, hogy ne menjen a biztonság és a pénztárcánk kárára. Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy a technológia mellett a hozzáértő szakemberek tudására is szükség van. A szeglemezes tetőszerkezetek tervezéséről egy másik bejegyzésünkben olvashatnak, ahol részletesen beszámolunk magáról a folyamatról és az általunk használt technológiákról.

Az építkezés elég körülményes és komplex folyamat, ahol nagyon fontos a megfelelő döntéshozatal, hogy kiket bízzon meg az ember a feladattal, kire bízza rá a házépítést. A tetővel sincs másként. A tetőszerkezet típusának kiválasztásakor sok kérdés merülhet fel az ember fejében:

  • Melyik lenne a legjobb megoldás?

  • Melyik olcsóbb?

  • Mitől jobb az egyik a másiknál?

  • Mik az előnyei, illetve hátrányai?


Nos, ebben a blogbejegyzésben szeretnénk eloszlatni a szeglemezes tetőszerkezet teherbírásával kapcsolatban felmerülő tévhiteket és megválaszolni az ügyfeleink leggyakrabban feltett kérdéseit:

  • Elbírja a cserepet?

  • Számolva van-e azzal a terheléssel, ha esetleg fel kell menni 1-2 embernek a tetőre pl. karbantartás céljából?

  • Terhelhetők napelemekkel vagy esetleg víztartállyal? Vagy mindezzel együttesen?

  • Túlságosan is vékony a felhasznált faanyag. Biztos megakadályozható, hogy nem fog „kinyaklani” a terhelésnek köszönhetően?


Szeglemezes tetőre szerelt napelemek
Szeglemezes tetőre szerelt napelemek

A kérdések mindegyikére egy nagy IGEN a válaszunk, hiszen a tető tervezésekor figyelembe vesszük a megrendelő igényeit, egy alapos konzultáció keretén belül egyeztetünk, hogy milyen teherbírású legyen a tető. Megbeszéljük a terhelési adatokat, hogy legyen-e kialakítva rakodórész, továbbá a hatályban lévő előírásoknak megfelelően tervezzük meg a tető hó- és szélteher ellenállóságát is. Úgy, ahogyan a ruhákat, mi is testreszabott szerkezeteket állítunk elő mind forma, mind pedig teherbírás szempontjából, hiszen minden épületnek más tetőszerkezetre van szüksége.

Hogyan is valósul ez meg?

A szoftver a betáplált terhelési adatoknak megfelelően kiszámítja a felhasznált faanyag és szeglemezek méretét és elhelyezkedését úgy, hogy ezeket a terheléseket biztonságosan átvigye a fogadószerkezetbe (ami maga az épület).

A program továbbá figyelembe veszi az alakváltozást és lehajlást is, illetve azt is számításba veszi, hogy a szerkezet maximális kihasználtsága a legextrémebb esetben se haladja meg a 90 %-ot.

Ez valójában azt jelenti, hogy a tető terhelésénél a teljes kihasználtság után is marad még legalább 10 % tartalék (a szerkezet sosincs 100%-ban leterhelve, így nem kell tartani attól, hogy esetleg sérül a szerkezet).


Fontos tudni, hogy a felső öv (a tető síkjában fekvő rácsos tartó kerületi rúdeleme) általános terhelési értéke 50-60kg/m2, az alsó övé (támasztó részleteket kötő rácsos tartó rúdja) 50-55kg/m2. Abban az esetben, ha a terhelések értékei meghaladják a szokványos értékeket, a teherbírás növelésére is tudunk megoldást biztosítani a következő eszközökkel:

  • Faanyag vastagságának növelése: alapesetben (az esetek 95%-ban) a rácsos tartók 45 mm-es gyalult, mű-szárított fenyő fűrészáruból készülnek. Nagyobb terhelések vagy fesztávok esetén lehetőség van a rácsos tartók megtöbbszörözésére (pl. 2-3-4 rétegben) vagy vastagabb faanyag használatára (pl. 60-80 mm)

  • Rácsos tartók besűrítése: ezzel csökkentjük az egy tartóra jutó terhelést (normál esetben 85-95 cm-ként, sűrítve ez akár lecsökkenhet 50-60 cm-re)

  • Rácsos tartókban felhasznált faanyag keresztmetszetének növelése, akár csak lokálisan (pl. a rakodótér alatt)

  • Rácsrudak elhelyezésének optimalizálása

  • Szeglemezek típusának és méretének változtatása


Társasház szeglemezes tetőszerkezete plusz merevítésekkel
Társasház szeglemezes tetőszerkezete plusz merevítésekkel

A tetőszerkezet geometriája

Ügyeljünk rá, hogy a megfelelő geometriát válasszuk a tetőnkhöz, ugyanis bármennyire modern és minőségi technológiával dolgozunk, a szerkezetek terhelhetősége is véges.

Fontos, hogy már az épület korai tervezésénél meg legyenek beszélve a terhelési adatok, alátámasztási lehetőségek és egyéb igények, hogy szakembereink, a szerkezet határaira való tekintettel megtalálják a lehető legjobb megoldást.

Lapos tetők esetében gyakran találkozunk olyan elvárásokkal az ügyfél vagy tervező részéről, hogy viszonylag nagy fesztávokat (20-25 m) lenne szükséges áthidalni kérésük szerint belső alátámasztások nélkül és mindemellett a tartók magassága ráadásul esztétikai okokból nem haladhatja meg pl. az 1 m-t. Ilyen esetben a rácsos tartók már a határukat feszegetik és előfordulhat, hogy az ilyen jellegű probléma megoldását az ügyfél részéről csak kompromisszumok alkalmazásával lehet elérni: rácsos tartók magasságának növelése, belső alátámasztás lehetőségének megteremtése stb. Mindazonáltal, aggódni nem kell, ésszerű feltételek mellett a tetőszerkezetekből is kihozható a maximum, hiszen mindenre van megoldás.

Örömteli hírként szolgálhat, hogy egy általános szeglemezes tetőszerkezet bármilyen hozzáadott megerősítés nélkül (tartók besűrítése, faanyag vastagságának növelése) is elbírja a szokványos rétegrendeket és klimatikus hatások terhelését.

A szeglemezes tetőszerkezet nem csak a hagyományos tetőformáknál alkalmazható, hanem alkalmas bármilyen tető geometriájának kivitelezésére. Többek között tökéletesen megoldhatók a már megemlített lapos tetőszerkezetek is, ahol a szerkezetet gyakran akár 8-10 cm-es kavicsréteg (150-200 kg/m2) terheli az egyéb, szokásos rétegeken (deszka/OSB, PVC fólia, hőszigetelés, álmennyezet stb.) és hó- ill. szélterhelésen kívül.


Lapostető szeglemezes tetőszerkezettel
Általunk kivitelezett lapostető, természetesen szeglemezes konstrukcióval

Az eddig leírtak mellett azonban van még egy nagyon fontos szempont, amiről nem szabad megfeledkezni - a tetőszerkezet térbeli merevítése (pl. vízszintes terhelések ellen, mint a szélteher – andrásolással, szélrácsokkal megoldható), valamint egyes rácsrudak kimerevítése, azok kihajlásának megakadályozására. Ezekről majd a későbbiekben, egy külön cikkben fogunk részletesebben beszámolni.

Reméljük, hasznosnak találta cikkünket és fontos információkkal szolgáltunk. Ha bármilyen kérdése lenne a szeglemezes tetőkkel kapcsolatban, illetve, ha már eldöntötte, hogy ezt a szerkezetet szeretné, kérjen tőlünk árajánlatot szeglemezes tetőszerkezetének kivitelezésére, vagy jöjjön el egy konzultációra irodánkba, ahol örömmel segítünk problémája megoldásában.

bottom of page