top of page

Szeglemezes tető gyártása

A szeglemezes tetőszerkezetek gyártása során előre gyártott elemeket készítünk. Ezen elemek gyártása és tervezése során korszerű technológiát, szoftvereket használunk, amelyekkel nemcsak a minőségbeli megfelelőségre törekszünk, hanem a nyersanyagok optimális felhasználására is. A hagyományos tetőszerkezetekkel ellentétben a szeglemezes tetőszerkezet előre gyárthatósága lehetővé teszi a tető:

  • pontos méretezést, így nem kell a helyszínen utólag átalakítani, méretre szabni - időt és pénzt spórol, valamint kevesebb a hulladék is gyors összeszerelés - mivel a rácsos tartók már méretre készen kerülnek a helyszínre, így a kész tető összeszerelési ideje lényegesen lecsökken

  • nyersanyagok optimalizálhatóságát, hulladék minimalizálását - a pontos méretezés eredménye a kevesebb hulladék

  • időbeli tervezhetőséget - mire a fogadószerkezet elkészül, nagy valószínűséggel a tetőszerkezet már le van gyártva

  • válogatott és ellenőrzött gyártásból származó nyersanyagok használatát, ami biztosítja a végtermék minőségét


Előre gyártott szeglemezes tetőszerkezet elemek
Előre gyártott szeglemezes tetőszerkezet elemek

A tetőszerkezet tervezése és gyártása a fogadószerkezet, azaz az épület valós méreteinek felmérésével kezdődik. Ezt cégünk szakemberei végzik el, annak érdekében, hogy semmilyen hiba se történjen, így ezzel minden felelősség a gyártóra hárul. Ezt követően a megrendelő újból ismerteti és véglegesíti elképzeléseit és speciális kéréseit, amelyek a későbbiekben a tervezés alapjául fognak szolgálni. A kész terveket jóváhagyásra a megrendelőnek elektronikusan átküldjük, ezzel is megadva ügyfelünknek az esélyt, hogy még közvetlenül a gyártás előtt véleményezze azokat és esetlegesen módosítson rajtuk. A tervezési folyamat egyik végeredménye a faanyag méretre vágását tartalmazó file-ok létrehozása és a rácsos tartók összeállítási rajzainak elkészítése. Ezt követően kezdődhet maga a gyártás.


Statikai software-ünk és automata, lineáris fűrészgépünk a MiTek rendszer részei, így teljesen összhangban állnak egymással. Ebből következik, hogy a statikus által létrehozott szabási file-okat a fűrész probléma nélkül értelmezi és pontosan tudja, hogy az adott szerkezet milyen tartókból, a tartók pedig milyen elemekből állnak. A fűrészbe telepített programnak köszönhetően lehetőség van a faanyag vágásának optimalizációjára, tehát a hulladék minimalizálására. A korszerű fűrész számos, régen emberi erővel végzett feladatokat képes helyettesíteni, ezzel gyorsítva és pontosabbá téve a gyártást. Ezek többek között:

  • integrált nyomtató, amely automatikusan jelöli az egyes levágott elemeket, ezzel is gyorsítva a gyártást, valamint a szerelési munkálatoknál is fontos ez a jelölés

  • faanyag optimalizációja

  • lézeres érzékelők, amelyek mérik a faanyag valós méretét, görbeségét, így ez a vágáskor már figyelembe van véve - ez elősegíti a pontos méretezést és vágást, és a rácsos tartók összeállításának gyorsaságát

  • vágási pozíciók automatikus beállítása

  • faanyag automatikus adagolása




A méretre vágás után a faanyagot áztatással gomba- és rovarölővel kezeljük. Annak ellenére, hogy ez a gyártás folyamatát lassítja, fontosnak tartjuk, hogy ez a kezelés a vágást követően történjen meg, mivel így a vágott felületek is védve lesznek. A gyártók túlnyomó többségénél az impregnálás a vágást megelőzően, nagy kötegekben történik, így a vágott felületek nincsenek kezelve vagy jobb esetben is csak ecsettel vannak befestve, amit mondani sem kell, hogy nem ekvivalens az áztatással.

A kivitelező cég kiválasztásakor érdemes odafigyelni a részletekre, illetve az apróbb munkálatok elvégzésének módjára is, tehát például a fent említett folyamatra tekintettel van-e a kiszemelt cég.

Így kiküszöbölhetők a néhány év múlva előbukkanó váratlan kellemetlenségek, melyek akár a felületes munka következményei is lehetnek.

A vágást követően az egyes elemek először osztályozásra kerülnek a tartók alapján, ezt követi a tartók alakjának beállítása. Ez permanens mágnesekkel (ferromágneses anyag, mely mágneses tulajdonságait mágnesezés nélkül megtartja) felszerelt asztalokon történik, majd ezt követően a szeglemezeket sajtoljuk az egyes kapcsolatokba. A MiTek cég 3 fajta szeglemezét használjunk, melyek a terhelés nagyságától függően változnak:

  • GNA20 – 1 mm-es lemezből

  • T150 – 1,5 mm-es lemezből

  • M14 – 2,0 mm-es lemezből


MiTek szeglemez
MiTek szeglemez

Szerkezeteinket minden esetben nyergesvontatóval szállítjuk az építkezés helyszínére, ezért fontos, hogy az megközelíthető legyen. Persze itt is gyakran akadhatnak kivételes helyzetek. Amennyiben a helyszín megközelítése alternatív megoldást kíván, a szállítást igyekszünk olyan módon megoldani, ami mindkét fél számára megfelelő.

Cégünk folyamatosan fejlődik, próbálunk haladni a korral, így jelenleg is igyekszünk újítani, különböző változtatásokat bevezetni a cégünk, illetve a gyártási folyamatok és a vállalkozás működése terén. A gyártás hatékonyságának növelése és a környezetbarát munka céljából szeretnénk ún. paperless manufaktúrává (papírmentes vállalkozássá) válni, ami környezettudatosabb, így a természetet is óvjuk.

Mivel rengeteg fát használunk fel emberek otthonainak megépítésére, ezért ahol lehet, igyekszünk spórolni a természeti forrásokkal.

Mi is az a paperless? Ez azt jelenti, hogy csökkentjük a papírhasználatot – esetünkben a gyártásban használt, a rácsos tartók több száz oldalas összeállítási rajzait szeretnénk kiváltani digitális eszközökkel. Ez egyrészt természetbarát, másrészt könnyebb és gyorsabb átláthatóságot is nyújt a gyártás számára és így talán plusz fákat menthetünk meg.


Ha kérdése lenne a szeglemezes tetőkrő, vagy, ha már eldöntötte, hogy ezt a szerkezetet szeretné, kérjen tőlünk árajánlatot, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot és mi örömmel segítünk problémája megoldásában.

Comments


bottom of page