top of page

Megcáfoljuk a szeglemezes tetőről szóló tévhiteket!

A szeglemezes tetők már 60 éve jelen vannak az építőiparban, ennek ellenére az emberek mégis hajlamosak úgy tekinteni rá, mint valami új és bizonytalan eljárásra, amiben nem mernek megbízni. Pedig az elmúlt 6 évtized már elég volt arra, hogy kiderüljenek az esetleges gyengepontok, és javítsuk is őket, ezáltal pedig egy nagyon előnyös és megbízható tetőtípust kaptunk.

De mégis miért a bizalmatlanság?


Azért, mert Közép-Európában „csak” körülbelül 2 évtizede kezdett elterjedni a technika, és még nem ásta be magát kellőképpen a köztudatba. Ráadásul „túl jó” ajánlat: jó is, biztonságos is, sok helyzetre kínál megoldást, gyorsan elkészül, és még olcsó is. Az emberek nagy része szinte automatikusan azt gondolja, hogy kell itt lennie valami óriási hátulütőnek, amit persze nem reklámoznak a szeglemezes tetők gyártásával és telepítésével foglalkozó cégek.


Pedig nincs semmilyen piszkos titok a háttérben, egyszerűen arról van szó, hogy a szeglemezes tetőhöz nem kellenek bizonyos járulékos munkák, amik az ácsolthoz igen, ez pedig nagymértékben képes mérsékelni a költségeket.


Emellett persze számos tévhit kering a szeglemezes tetőről, mint ahogy általában a könnyűszerkezetes megoldásokról is. Ezek a tévhitek pedig olyan szinten benne vannak a köztudatban, hogy nagyon nehéz őket kiirtani, és észérvekkel megcáfolni. De azért megpróbáljuk.


„A szeglemezes tetőt elfújja a szél”


Igen, ez teljesen komoly kétség. Sokan azt gondolják, hogy a szeglemezes tető nem elég biztonságos, nem elég stabil, és egy komolyabb vihar egyszerűen elfújja, mivel karcsú elemekből van.


Szerencsére ez a tény nem jelenti azt, hogy leviszi a szél, ugyanis a szerkezete nagyon komolyan meg van tervezve, kiváló statikusoknak köszönhetően, ami rendkívüli stabilitást ad a tetőnek. Szó sincs róla, hogy könnyű lenne elpusztítani, még akkor sem, ha valóban nagyon könnyű az ácsolt tetőhöz képest, ami a geometriájának köszönhető.


Szeglemezes tetőszerkezet
A szeglemezes tető szerkezete stabil és strapabíró

„Szeglemezes tetőnél nem lehet lakható tetőteret kialakítani”


Valamiért ezt nagyon sokan hiszik, de nem igaz. Teljesen nyugodtan kialakítható lakható tetőtér, a szeglemezes tető gond nélkül elbírja, ami szintén a geometriájának köszönhető.


Általában azért szokták az emberek azt gondolni, hogy szeglemezes tető esetében ez nem opció, mert ugyebár egy könnyű szerkezetről beszélünk, ezért sokan azt hiszik, hogy egész egyszerűen nem bírja a tető ezt a terhelést. A valóság azonban az, hogy a szeglemezes tető is simán bírja a napi használattal járó terheket, a fa szerkezet egyáltalán nem akadálya ennek.


A lakható tetőtéren kívül rakodótér is kialakítható a szeglemezes tető esetében.


Tökéletesen helyettesíti az ácsolt tetőt


Az igazság az, hogy bár vannak olyan helyzetek, amikor az ácsolt szerkezet a megfelelő, de a legtöbb épület esetében tökéletesen jó megoldás a szeglemezes tető, szinte minden építészeti elvárás megoldható a segítségével. Ellenáll az időjárási tényezőknek, időtálló, bírja a strapát és a terhelést, emellett tökéletesen biztonságos.


A szeglemezes tetőtől tehát nem kell félni, amit bizonyított is az utóbbi évtizedekben, hiszen nem véletlen, hogy drasztikusan nő azok száma, akik az építkezésüknél ezt a típust választják!

Comments


bottom of page