top of page

A családi otthonteremtési támogatás (CSOK) igénybevételével építkezne?

Updated: Jul 23, 2021

Tippek és hasznos információk az építkezési munkálatokhozA családi otthonteremtési támogatás pozitív hozadéka, hogy újra meghozta a családok kedvét az építkezéshez. Hosszútávon kifizetődőbb egy, a család és a gyermekek igényeire szabott, költséghatékony, új építésű otthont teremteni, a mi missziónk pedig, hogy generációkon átívelő, biztos tetőszerkezetet biztosítsunk számunkra. A támogatás ugyanakkor számos új kihívást is tartogat, köztük a munkálatok megtervezését és a pénzügyi háttér rendezését, úgy, mint a támogatás, a kamatkedvezményes lakáshitel és az áfa-visszaigénylés összehangolását.A többségben először építkezési munkálatokba fogó családoknak nem könnyű eligazodni a lehetőségek terén és felmérni a döntéseik hosszútávú következményeit.

A költségek felmérése szempontjából már akkor érdemes e fronton tájékozódni, amikor az alapok tervezése zajlik. Számos igény terén ugyanis előre kell gondolkodni, ha a támogatás összegét a lehető legokosabban szeretnénk kiaknázni. A kellően átgondolt tervezés és kivitelezés később jelentős anyagi károktól kímélhet meg bennünket.


A minőségi és szakértői kezek gondos odafigyelésével épült tető nagyban meghatározza a házunk időtartamát, a stabil tetőszerkezet kivitelezése tehát kiemelten fontos.


Az, hogy melyik a legideálisabb tetőszerkezet, gazdaságossági, tartószerkezeti és kivitelezhetőségi faktorok figyelembevétele alapján tudjuk meghozni.

Mivel a tetőnél fontos szempont annak terhelhetősége, figyelembe kell vennünk a kívánt fedőanyag minőségét és súlyát, de minden olyan extra súlyt is, mint a csapadék, hó, szél, napkollektorok, napelemek. Erre vonatkozóan a tetőkonstrukció kivitelezőjének szem előtt kell tartania a megadott normákat és összeegyeztetni azt az egyéni elképzelésekkel. Minden esetben fontos, hogy referenciával rendelkező kivitelezőre bízzuk a munkát. Minél minőségibb anyagokban gondolkodunk, annál hosszabb időre tervezhetünk. Az anyagcserép, betoncserép, fém tető és nyersfa szerkezet mind remek opció egy jó minőségű tető kialakításához.


Bármilyen formájú tetőben is gondolkodik (nyeregtető, félnyeregtető, kontytető, manzárdtető, sátortető, kúptető, kupolatető, lapostető), a könnyűszerkezetes tetővel bármelyik megvalósítható.

Bármilyen formájú tetőben is gondolkodik (nyeregtető, félnyeregtető, kontytető, manzárdtető, sátortető, kúptető, kupolatető, lapostető), a könnyűszerkezetes tetővel bármelyik megvalósítható.


A tetőszerkezetek közül a legismertebb eljárás a hagyományos, ácsolt megoldás, a szeglemezes (könnyűszerkezetes) tető idehaza viszonylag modern építkezési formának számít. Mindkét tetőnél fából van kialakítva a tetőszerkezet.Mi a különbség a szeglemezes és hagyományos tető között?


Hagyományos, ácsolt tető

Az ácsolt tetőszerkezet már a középkorban is használatos volt, kiállta az évszázadok megpróbáltatásait, így joggal mondhatjuk időtállónak. Azonban az idő előrehaladtával az igények, a technológia és az otthontervezéssel kapcsolatos preferenciák is átalakultak.


  • Az ácsolt tető, mivel a munka oroszlánrésze a helyszínen kerül elvégzésre, sokkal tovább tart, mint a szeglemezes tető esetében.

  • Az ácsolt tető a födémszerkezetre épül, azaz a tetőt alátámasztó rétegre, amely mintegy átveszi a terhelést. Hőtároló szempontból hasznos lehet egy izoláló, vastagabb födém, viszont nagyon megdrágítja a költségeket a födémet alátámasztó tartófalakkal együtt.

  • Tévhit, hogy csak az ácsolt tető alkalmas tetőtér beépítésére, ez ugyanis a könnyűszerkezetes megoldással is megvalósítható.


A szeglemezes (könnyűszerkezetes) tető

A szeglemezes technológia titka a statikában és a tervezésben rejlik. Mivel kevesebb anyagfelhasználással valósítjuk meg ugyanazt a tetőt, sokan feltételezik - tévesen, hogy a tető terhelhetősége kisebb. A statika azonban nem téved. Pontos számításokkal dimenzionáljuk a szerkezetet, térbeli kimerevítésekkel, keresztrácsokkal, andrásolással, merevítőkkel, - a szeglemezes préselési illesztés pedig ellenállóbá teszi a kötéseket, mint a faanyag önnön szerkezete. Mi sem bizonyítja jobban a konstrukció stabilitását, minthogy ugyanazt a terhelhetőséget födém, azaz alátámasztás nélkül, a koszorúra csatlakozva biztosítjuk.


  • A szeglemezes eljárással innovatívan és környezettudatosan, s nem utolsó sorban olcsóbban jutunk tetőhöz.

  • Az alaprajzok beérkezését követően szakembereink a statikai tervezés során az ügyféllel egyeztetve véglegesítik a terveket, melyek ezután gyártásba kerülnek, a szállítást és helyszíni állítást pedig szakembereink végzik. A kapcsolatfelvételtől a kivitelezésig legfeljebb 2 hónappal érdemes számolni, a helyszíni illesztés 2-3 napra rövidül.

  • Tetőtér kialakítása is lehetséges, erről bővebben ITT olvashat.


A fába préselt szeglemezes technológiával tág belső terek és a beépített tetőtér is megvalósítható.

A szeglemezes tető tehát bizonyított, amit pedig mindehhez hozzáteszünk, az a kizárólag ellenőrzött, gyalult, minőségi faanyag szerkezeteinkbe építése, az immár 20 éves szakértelmünk, innovatív technológiai parkunk, képzett munkatársaink, a remek ár-érték arány és a garantáltan időtálló szerkezet.

Az építkezési szektor önmagában is hordoz magában kockázatokat, mivel a kivitelés során nem ritkán merülnek fel előre nem tervezett költségek.


A kecsegtető ajánlatok gyakran azért tűnnek kedvezményesebbnek, mert számos részlet nem kerül rögzítésre. Mindazonáltal érdemes tartalékot képezni a saját, tervezett költségvetésben, az összesített összeg legalább 10%-át.

Akár támogatás keretén belül megvalósult projektjeink kapcsán, akár szakmai szempontból szeretne több információhoz jutni a szeglemezes tetőről, vegye fel velünk a kapcsolatot.


Már a tervezés fázisában is felmérheti, nagyságrendileg milyen árral számolhat majd a tetőszerkezet kialakításakor. Gyors árkalkulátorunk segítségével kötelezettségek nélkül beazonosíthatja a várható költségeket.

(Figyelem! Az ár a szállítás díját és az ÁFÁ-t nem tartalmazza, az összeg a nyersanyagárak tükrében változhat. Amennyiben egyénire szabott árat szeretne kapni, árajánlatkérés formájában megteheti.)
Comments


bottom of page