top of page

Amit a szeglemezről tudni érdemes

A szeglemezes kötésű szerkezetek az 1950-es években jelentek meg az Egyesült Államokban, ennek ellenére Közép-Európában viszonylag újnak számít a technika, mindössze alig több, mint 2 évtizede van jelen. Ennek köszönhetően sokan félnek az alkalmazásától, ami leginkább abból ered, hogy nem tudnak róla eleget. Aki viszont elszánja magát a szeglemezes technika alkalmazására, az elégedett az eredménnyel.


A szeglemezes technológiát többféle területen is lehet alkalmazni, például előregyártott faházak falszerkezeteihez, faházaknál könnyűszerkezetes födémgerendákhoz, egyedi tervezésekhez, úgymint tornyok, kupolák, hegymászófalak, ugratók, akadálypályák, gyalogos hidak stb. Lehet vele kiegészítő termékeket is gyártani, például zsaluelemeket, palettákat, tároló és szállító ládákat.


A szeglemezek egyik fő felhasználási területe mindemellett a szeglemezes tető készítése, aminek számos előnye van a hagyományos, ácsolt tetőhöz képest: a legfontosabb, hogy hamarabb készül el, és olcsóbb. A szeglemezes tető egyik alapvető eleme maga a szeglemez.


De mi is az a szeglemez?

A szeglemez maga az az elem, ami arra szolgál, hogy az fa rudakat összekapcsolja. A szeglemezt két oldalról préselik a fába magas nyomás mellett, így roncsolásmentes kapcsolatot biztosít a faszerkezetek elemei közt. Ezzel a módszerrel ki lehet alakítani keretszerkezeteket, illetve síkbeli rácsos tartókat is. A szeglemezeket nem kalapáccsal ütik be, hanem hidraulikus préssel nyomják a kapcsolódó fa elemekbe, aminek köszönhetően nem tudnak kihúzódni a fából.




A szeglemezekből többféle típus elérhető, így az anyagfelhasználás optimalizálható, ami pedig csökkenti a költségeket. A szeglemezes tetőnek éppen az adja az egyik legnagyobb előnyét, hogy olcsóbb a hagyományos, ácsolt tetőhöz képest, ezt pedig az teszi lehetővé, hogy az anyagfelhasználás nagyon átgondolt.


A szeglemezes technikának hála, a tető nagyon gyorsan elkészül (akár 1 nap alatt), és mintegy 30 százalékkal kevesebb faanyag kell az összerakásához, amit szintén a szeglemezek, valamint a tetők pontos statikai tervezése tesz lehetővé. A szeglemezekkel gyakorlatilag bármilyen elképzelés megvalósítható, ami látszik a különböző formájú tetőkön is: bármilyen építészeti terv valóra válhat!


Nem mindegy, milyen a szeglemez

Mindez persze csak akkor igaz, ha a megfelelő minőségű szeglemezekről beszélünk. Cégünk a kezdetek óta hivatalos, minősített partnere az amerikai MiTek cégnek. Ez a vállalat a világ legnagyobb és legrégibb szeglemezeket gyártó, továbbá gyártó technológiát és statikai szoftvert fejlesztő cége, vagyis nagyon nagy múlttal és tapasztalattal rendelkezik a szeglemezek terén, száz százalékosan megbízható.


A szeglemezes technológiától való félelem tehát alaptalan, amire egyre többen kezdenek ráébredni. Ezt jól mutatja az a tény, hogy régiónkban is egyre többen választják a szeglemezes tetőt – teljes megelégedéssel.


Hozzáértő statikusok, valamint jó minőségű alapanyag esetén (gondolunk itt a fára, illetve magára a szeglemezre) nem lehet semmi probléma, a szeglemezes tetők tökéletesen megállják a helyüket.

bottom of page