top of page

A szeglemezes tető tervezése

Updated: Apr 6, 2019

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy hogyan készül a szeglemezes tető. Egy ilyen tető megtervezése, kivitelezése és összeszerelése kemény munkát, modern szoftvereket, erős csapatot, kitartó és odaadó embereket, precizitást és természetesen hozzáértő szakembereket kíván.


Ez elég bonyolultnak tűnik, azonban a megfelelő emberek kiválasztásával és a modern technológia segítségével mindez egyszerűbben megvalósítható.


Egy szeglemezes tetőszerkezet hosszú ideig jelen van és fontos szerepet játszik az életünkben. Legyen szó az otthonunkról, színházról, vagy egy fedett sportpályáról, ahova szívesen jár. De nézzük, hogyan is történik az egész megtervezése.


Pamir, a szeglemezes tetőszerkezetek tervezője

A szeglemezes tetőink tervezésében nagyon fontos szerepet játszik a Pamir, ami a MiTek cég (a világ egyik úttörő vállalata a szeglemezes tető technológiájának fejlesztésében) saját fejlesztésű számítógépes programja. A MiTek a Pamir létrehozásával hatalmasat alkotott és létrehozta ezt a tervezői szoftvert a gyorsabb, pontosabb tervezésért és számításokért. Ez a számítógépes program könnyedén megbirkózik a legkomplikáltabb és legtagoltabb szerkezetekkel is. Persze a program nem önállóan működik, hiszen kell egy profi statikus, aki tudja használni.


Szeglemezes tető tervezése a Pamir tervezőprogrammal
Szeglemezes tető tervezése a Pamir tervezőprogrammal

A Pamir nem használható fel bármilyen tető megtervezésében, mivel kifejezetten a szeglemezes tetőszerkezetekre lett kifejlesztve.


Ennek a szoftvernek a segítségével, pontosabban hatalmas kapacitásának és egyedi programozói megoldásainak köszönhetően, egy körülbelül 200-250 m2-es családi ház tetőszerkezeti gyártmányterveinek elkészítése mindössze 5-8 órát vesz igénybe. Így tehát nem csak a szeglemezes tető (összehasonlítva egy hagyományos tetővel) összeszerelése tart kevesebb ideig, hanem maga a megtervezés is.


A szoftver tehát mindennek az alapja, viszont ahogy az lenni szokott, most jön az a rész, ami azzal kezdődik, hogy DE:

A Pamir az alapköve a szeglemezes tető tervezésnek, de a szakértő statikus mérnökökről semmiképp sem szabad megfeledkezni!

Ha hosszútávon tartós, illetve biztonságos szerkezetet szeretnénk, nagyon fontos, hogy mérnökök tervezzék meg a tetőt. A modern technika világában élünk, de attól még nagyon fontos, hogy az emberek is kivegyék a részüket ebből a világból.


Az emberi tudás fontosságát A. J. Christian (Hrubos Krisztián) magyar író hatásosan összefoglalta a következő idézetében:

"A technika eszköz. Egy gép. Amely nem ad semmit, és nem vesz el semmit. Az ember az, aki a technikával rombol vagy épít."

A program elvégzi a munka nagy részét, de hogy a számítások helytállóak legyenek és minden feltétel adott legyen, a statikus mérnökök feladata az input, tehát a megadott adatok betáplálása és az output (a kapott eredmények) szakmai értékelése.


A szoftver használata elég könnyűnek tűnhet, de félreértés ne essék, az erre a feladatra nem kvalifikált személy nem értené, hogy mit, miért és hogyan kell csinálni.

Ezért fontos, hogy a Pamirt egy szakértő statikus mérnök alkalmazza és dolgozzon vele. Ennek ellenére sajnos néha megesik, hogy egy-egy cég a költségcsökkentés miatt ezt a munkát nem a megfelelő végzettségű emberre bízza.


Szerencsére azonban mi tisztában vagyunk a munka, különböző munkakörök és szakértelem fontosságával, csak így tudjuk minimalizálni az esetleges hibák számát. A megfelelő munka és cél eléréséhez bevetjük az emberek szakértelmét és a Pamir technológiáját, így a szakember kiküszöbölheti a szoftver esetleges hibázási lehetőségét és fordítva.


Az ördög a részletekben rejlik

Cégünk egyik alapelve a precizitás, így a tervezés előtti folyamatok is elengedhetetlenek. Sok cég elköveti azt a hibát, hogy rábízza a vevőre a mérést, nem ellenőrzi le, hogy az adatok valósak-e, így előfordulhat, hogy a megrendelt anyag nem passzol a ház méreteihez.


Persze néha mi is hibázhatunk, hisz tévedni emberi dolog, azonban mindig próbálunk megoldásokat találni és igyekszünk minél jobban teljesíteni. Erre egy jó példa, hogy a bosszúságok elkerülése végett szakemberek végzik el a valós méretek helyszíni felmérését, tehát egy hozzáértő alkalmazott végzi el a mérést.


Ebben a szakaszban egyeztetünk a megrendelővel, hogy mik az elképzelései, mit hogyan szeretne. Illetve ekkor beszéljük meg a szerkezettel kapcsolatos alap kérdéseket, mint például dőlésszög, túlnyúlások, falak terhelhetősége, rakodórész, vagy lakórész kialakítása, terhelési adatok (héjazat típusa, napelemek elhelyezése, mennyezetfűtés, mennyezet összetétele stb.).


A legfontosabb rész a tervezés

Ha a tervezés alapja már megvan (ez a létfontosságú adatok megszerzését jelenti), jöhet maga a tervezés, amely 3 részből áll:


1. Az első fázis az előtervezés: ebben a részben történnek a matematikai, számítási munkálatok, hogy a tető szerkezete teherbíró és tartós legyen - a tetőszerkezet megfelelő geometriájának beállítása a valós méretek alapján, rácsos tartók szétosztása, terhelések beállítása, rakodórész, napelemek, kémények pozíciójának pontos definiálása. Azért, hogy az ügyfél elégedett legyen a munkánkkal, készítünk egy gyártást megelőző jóváhagyási rajzot.


Szeglemezes tetőszerkezet elkészült 3D-s terve
Szeglemezes tetőszerkezet elkészült 3D-s terve

A rajz mellé kapcsolunk egy 3D modellt tartalmazó fájlt, hogy a megrendelő teljes valójában és hatásában lássa és forgathassa a tetőszerkezetet. Ez a 3D modell sokkal hasznosabb, látványosabb és érthetőbb, mint egy papírra rajzolt terv.


2. lépés a gyártmánytervek elkészítése: miután a terv elnyerte az ügyfél tetszését és jóváhagyta azt, a tartókat statikailag részletesen méretezzük, melynek eredményeképp gyártási file-ok készülnek. Az általunk elkészített fájlok kompatibilisek automata fűrészünkkel. Ennek a fázisnak a végén jön a merevítések, acél kötőelemek tervezése és egyéb szerkezeti elemek tervezése. A pontos tervezés lehetővé teszi, hogy minél kevesebb anyag vesszen kárba, így spórolva és védve a környezetet.


3. Szerelési rajzok elkészítése: sokan átéltük már, hogy vásároltunk egy bútort (mondjuk az IKEA-ból) és annyira értelmezhetetlen volt a szerelési útmutató, hogy a szekrényből egy ágyat raktunk össze, vagy esetleg, ha nagy nehezen sikerült összeszerelni a bútort, pár héten belül szétesett.

A tetőszerkezettel ugyanez a helyzet. Ha nincs megfelelően összerakva, deformálódhat, illetve balesetveszélyes is lehet. Az ilyen helyzetek elkerülése miatt készítünk minden esetben CAD programban megrajzolt részletes szerelési rajzot, hogy a kevésbé gyakorlott szerelők is könnyeden képesek legyenek rendeltetés szerűén és helyesen összeszerelni a tetőt. Persze a legegyszerűbb és legbiztosabb módja, ha cégünk emberei végzik el ezt a feladatot is.


Szerelési rajz a tetőszerkezet összeszereléséhez
Szerelési rajz a tetőszerkezet összeszereléséhez

Hogy összefoglaljuk az olvasottakat, a szeglemezes tetőszerkezet tervezésekor cégünk ügyel minden részletre, hogy a legrövidebb idő alatt a legprecízebb munkát tudja elvégezni, így kielégítve az ügyfelek igényeit. Fontos szempont, hogy a megrendelő elégedett legyen a szolgáltatásainkkal és hozzáállásunkkal.


A legmodernebb szoftver és a legjobb szakemberek segítségével hozzásegítjük ügyfeleinket a boldogabb jövőhöz és céljaik eléréséhez.


Ha bármilyen kérdése felmerülne a tetőszerkezet tervezésével vagy esetleg általánosságban a szeglemezes tetőkkel kapcsolatban, nyugodtan keressen fel bennünket a weboldalunkon található elérhetőségek valamelyikén.

bottom of page