A szeglemezes tetőszerkezet elemei

Laikus szemmel talán nem látni számottevő különbséget egy szeglemezes tetős, és egy sima, ácsolt tetős ház között, azonban a két szerkezet mégis nagyon eltérő, legalábbis ami a gyártási folyamatot, illetve a szerkezeti elemeket illeti. A szeglemezes tető sokkal gyorsabban elkészül, és olcsóbb is, amit éppen az tesz lehetővé, hogy más technikával készül, más dolgokat helyeznek előtérbe.


A szeglemezes tető kulcsa az alapos tervezés. A precízen megtervezett szeglemezes tető nem igényel belső alátámasztást, szemben az ácsolt tetővel, nem kellenek belső tartófalak, mégis ugyanolyan stabil és nagyobb teherbírású, mint az ácsolt.


Hogyan készül a szeglemezes tető?

A szeglemezes tetőszerkezet előre legyártott, rácsos tartószerkezet. A csomópontjaiban szeglemezek tartják össze a belső fa rácsrudakat a tartó alsó és felső övével. Ezeket a szeglemezeket nem kalapáccsal ütik be, hidraulikus préssel nyomják a kapcsolódó fa elemekbe, így nem tudnak kihúzódni a fából.


A tetőszerkezet tervezése során minden egyes tartóra és csomópontra külön statikai számítás készül, az optimális méretezés érdekében. Erre különálló, szakosodott szoftver áll rendelkezésre


Szeglemezes tető összeszerelése

Milyen elemekből és hogyan tevődik össze egy szeglemezes tető?

A szeglemezeket külön készítik erre specializálódott gyártók, méghozzá acéllemezekből. Mivel a szeglemezes rácsos tartókban karcsú keresztmetszetű faanyagokat szokás használni, nagyjából 30 - 40 százalékkal kevesebb faanyagra van szükség, mint a hagyományos, ácsolt tetők esetében.


A tetőszerkezetek faanyaga legtöbbször lucfenyő fűrészáru, melyek különböző szélességűek attól függően, hogy mi a szerepük a szerkezetben. A belső rácsrudak leggyakrabban 95-120 milliméteresek, az öv rudak 120-200 milliméter között vannak. A kereskedelemben általánosan kapható 4-6 méteres faanyaggal gyakorlatilag bármilyen méretű tartó kialakítható, mert ezeket toldani is lehet. Mi minden szeglemezes tetőhöz C24 szilárdságú faanyagot használunk, amelyet műszárítva és gyalulva vásárolunk. Ezen tulajdonságok garantálják a tetőszerkezet hosszútávú biztonságos működését.


A tartószerkezetet üzemi körülmények között gyártják. A szabást követően a faanyagot favédőszerrel kezelik, elkerülendő, hogy a rovarok, vagy valamilyen gomba kárt tegyen a szerkezetben később.


A tetőelemeket acél gyártópadon állítják össze, nagy teljesítményű hidraulikus préssel nyomják bele a szeglemezeket a fába, így a művelet nem jár roncsolással, az elemek nagyon pontosan illeszkednek.


A kulcs a tervezés

Ahogy már említettük, a szeglemezes tetőknél a kulcs a rendkívül alapos tervezésben, és pontos kivitelezésben rejlik. A tervezés teszi lehetővé, hogy a szeglemezes tető is elbírjon ugyanolyan, sőt még nagyobb terhelést is, mint az ácsolt tető. Ugyanakkor a geometriájának köszönhetően nem kell hozzá szilárd födémet építeni, sokkal nagyobb távot tud belső támasztás nélkül áthidalni, mint az ácsolt tető, ahol nagyon fontosak a belső támasztófalak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy szeglemezes tetővel ellátott házon belül úgy variáljuk a belső elrendezést, ahogy akarjuk, míg egy ácsolt tető esetében vannak fix falak, amik nem, vagy csak nagyon körülményes megoldásokkal mozgathatók.


Az árkülönbséget is részben ez adja, emellett a kivitelezés ideje is lényegesen kevesebb, mert az időigényes munkálatok (mint például a szilárd födém kialakítása) elmaradnak. Ennek ellenére a teherbírás ugyanolyan jó, a biztonság és a megbízhatóság szintén, emiatt egyre többen teszik le a voksukat a szeglemezes tető mellett – és nem szokták megbánni!

BELATTI S.R.O.

Cégjegyzékszám: 34151591

Adószám: 2020195804

EU VAT: SK2020195804

+36 30 664 6785

+36 30 664 7127

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram