top of page

A szeglemezes tetőszerkezet elemei

Laikus szemmel talán nem látni számottevő különbséget egy szeglemezes tetős, és egy sima, ácsolt tetős ház között, azonban a két szerkezet mégis nagyon eltérő, legalábbis ami a gyártási folyamatot, illetve a szerkezeti elemeket illeti. A szeglemezes tető sokkal gyorsabban elkészül, és olcsóbb is, amit éppen az tesz lehetővé, hogy más technikával készül, más dolgokat helyeznek előtérbe.


A szeglemezes tető kulcsa az alapos tervezés. A precízen megtervezett szeglemezes tető nem igényel belső alátámasztást, szemben az ácsolt tetővel, nem kellenek belső tartófalak, mégis ugyanolyan stabil és nagyobb teherbírású, mint az ácsolt.


Hogyan készül a szeglemezes tető?

A szeglemezes tetőszerkezet előre legyártott, rácsos tartószerkezet. A csomópontjaiban szeglemezek tartják össze a belső fa rácsrudakat a tartó alsó és felső övével. Ezeket a szeglemezeket nem kalapáccsal ütik be, hidraulikus préssel nyomják a kapcsolódó fa elemekbe, így nem tudnak kihúzódni a fából.


A tetőszerkezet tervezése során minden egyes tartóra és csomópontra külön statikai számítás készül, az optimális méretezés érdekében. Erre különálló, szakosodott szoftver áll rendelkezésre


A szeglemezes tetőszerkezet elemei, összeszerelése
Szeglemezes tető összeszerelése

Milyen elemekből és hogyan tevődik össze egy szeglemezes tető?

A szeglemezeket külön készítik erre specializálódott gyártók, méghozzá acéllemezekből. Mivel a szeglemezes rácsos tartókban karcsú keresztmetszetű faanyagokat szokás használni, nagyjából 30 - 40 százalékkal kevesebb faanyagra van szükség, mint a hagyományos, ácsolt tetők esetében.


A tetőszerkezetek faanyaga legtöbbször lucfenyő fűrészáru, melyek különböző szélességűek attól függően, hogy mi a szerepük a szerkezetben. A belső rácsrudak leggyakrabban 95-120 milliméteresek, az öv rudak 120-200 milliméter között vannak. A kereskedelemben általánosan kapható 4-6 méteres faanyaggal gyakorlatilag bármilyen méretű tartó kialakítható, mert ezeket toldani is lehet. Mi minden szeglemezes tetőhöz C24 szilárdságú faanyagot használunk, amelyet műszárítva és gyalulva vásárolunk. Ezen tulajdonságok garantálják a tetőszerkezet hosszútávú biztonságos működését.


A tartószerkezetet üzemi körülmények között gyártják. A szabást követően a faanyagot favédőszerrel kezelik, elkerülendő, hogy a rovarok, vagy valamilyen gomba kárt tegyen a szerkezetben később.


A tetőelemeket acél gyártópadon állítják össze, nagy teljesítményű hidraulikus préssel nyomják bele a szeglemezeket a fába, így a művelet nem jár roncsolással, az elemek nagyon pontosan illeszkednek.


A kulcs a tervezés

Ahogy már említettük, a szeglemezes tetőknél a kulcs a rendkívül alapos tervezésben, és pontos kivitelezésben rejlik. A tervezés teszi lehetővé, hogy a szeglemezes tető is elbírjon ugyanolyan, sőt még nagyobb terhelést is, mint az ácsolt tető. Ugyanakkor a geometriájának köszönhetően nem kell hozzá szilárd födémet építeni, sokkal nagyobb távot tud belső támasztás nélkül áthidalni, mint az ácsolt tető, ahol nagyon fontosak a belső támasztófalak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy szeglemezes tetővel ellátott házon belül úgy variáljuk a belső elrendezést, ahogy akarjuk, míg egy ácsolt tető esetében vannak fix falak, amik nem, vagy csak nagyon körülményes megoldásokkal mozgathatók.


Az árkülönbséget is részben ez adja, emellett a kivitelezés ideje is lényegesen kevesebb, mert az időigényes munkálatok (mint például a szilárd födém kialakítása) elmaradnak. Ennek ellenére a teherbírás ugyanolyan jó, a biztonság és a megbízhatóság szintén, emiatt egyre többen teszik le a voksukat a szeglemezes tető mellett – és nem szokták megbánni!

bottom of page