top of page

Sátortetőt is szeglemezes szerkezettel!

A sátortető a viszonylag sűrűn előforduló tetőformák közé tartozik, köszönhetően annak, hogy volt olyan időszak, amikor reneszánszát élte, előszeretettel alkalmazták. Hogy egy ismertebb példát hozzunk, a „Kádár-kocka”-ként ismert házak teteje például sátortető.


Ez a tetőforma felülről nézve egy négyzet vagy téglalap, behúzott átlókkal. Oldalról szemlélve a tetőt háromszögek határolják, amik középen egy pontban futnak össze, sátorszerűen – innen kapta a nevét a tetőforma. Egyszerű, de látványos építészeti megoldás, leginkább kis alapterületű, négyzet, vagy közel négyzet alapú házaknál szokás alkalmazni.


A sátortető előnye, hogy kis alapterület esetén viszonylag olcsón meg lehet oldani a tető felhúzását, takarékos, spórolós megoldás, ugyanakkor esztétikus is.

Hátránya, hogy kis hely marad a tetőtérben, azaz lakható tetőtér kialakításához például ez a tetőforma nem ideális. Nem lehetetlen persze, de óriási tereket itt nem kell várni, és az sem a legjobb, hogy a falak minden oldalról döntött szögűek, nem csak kétoldalt. Ha nagyobb az alapterület és magas a tető, akkor értelemszerűen valamivel több helyet lehet kihasználni, de a tetőteres megoldásokhoz a hagyományosabb nyeregtető a legjobb.


A sátortető a viszonylag sűrűn előforduló tetőformák közé tartozik.

Ácsolt vs. szeglemez – így is lehet sátortetőt építeni!

A sátortetőt hagyományosan természetesen ácsolt tetőszerkezettel építették, hiszen sokáig nem is nagyon ismertek más módszert. Azonban ma már lehetőség van arra is, hogy szeglemezes tetőszerkezettel készítsék el, ami egyszerűbb, olcsóbb, és nem utolsósorban egy gyorsabb alternatíva, a végeredmény pedig ugyanolyan mutatós lesz!


Ha a szeglemezes kivitelezést választjuk, a sátortető elemei akár 2-3 nap alatt elkészülhetnek, a helyszínen pedig 1 nap alatt is össze tudják rakni a szakemberek.


Persze ez azért függ a méretétől is, minél nagyobb, annál több időt vesz igénybe, így extrább méretek esetén erre rá kell számolni néhány napot. De még így is sokkal hamarabb készen van, mint az ácsolt tető, ami a járulékos munkák miatt több héten át is készülhet, ráadásul az időjárás is lassíthatja a folyamatot. Szeglemezes tető esetében például az eső nem jelenthet problémát.


Ne féljünk az újdonságtól!

Magyarországon a szeglemezes tető még viszonylag újdonságként él a köztudatban, pedig nem az: Amerikában már több, mint 60 éve használják, de nálunk is több, mint két évtizedes múltja van, azonban nehezen terjed, bizalmatlanok az emberek az újításokkal szemben.


Nos, egy valamivel biztosan nem tud a szeglemezes tető versenyezni az ácsolttal szemben: hogy az ácsoltat mindenki ismeri. Évszázados múltja van a régióban, már bizonyította, hogy strapabíró, megbízható hosszabb távon is. A szeglemezes tető is már egyre több helyen jelenik meg, de még nincs jelen annyira régen, hogy mindenki megbízzon benne.


Aki azonban be meri vállalni az újabb technika alkalmazását, nem fog csalódni: lényegesen olcsóbban és rövidebb idő alatt lesz kész a tető, kiváló statikai szerkezettel, tartófalak nélkül. Mindenféle elképzelés megvalósítható, szeglemezes szerkezettel sincs lehetetlen, csak jó statikusok kellenek a tervezéshez! Egy sátortető abszolút nem jelent problémát, és a lakható tetőtér is kialakítható, csupán előre gondolni kell rá, hogy úgy tervezzék meg.


Ha szeretnénk kihasználni a modern technika adta lehetőségeket, mindenképpen érdemes adni egy esélyt a szeglemezes tetőnek, hogy élvezhessük az előnyeit!

bottom of page