top of page

Miért nyeregtető, és miért szeglemezes szerkezettel?

Korábban ejtettünk már szót arról, hogy különböző tetőformák léteznek, melyek nagy része ácsolt tetőszerkezettel, illetve szeglemezes szerkezettel egyaránt megoldható. Az egyik legegyszerűbb és legelterjedtebb tetőforma a nyeregtető. Ez az, ami a klasszikus „háztető” alak, mintha egy sátrat látnánk. Családi házak esetében egyértelműen az a leggyakoribb forma, de középületeknél, illetve egyéb épületeknél is alkalmazzák.


Miért szeretjük a nyeregtetőt?

A népszerűségnek nyilvánvalóan oka van, ami pedig az, hogy a nyeregtető több előnnyel is bír. A nyeregtető előnyei között mindenképpen meg kell említeni, hogy egyszerű szerkezet, és nem igényel speciális ismereteket a tetőépítésen belül a felhúzása. Így jó eséllyel a hibaszázalék is kisebb.


Nyeregtető szeglemezes tetőszerkezettel
Nyeregtető szeglemezes tetőszerkezettel

Téglalap alakú épületekre általában kiváló megoldást jelent, és a lakható tetőtér kialakításánál is nagyon praktikus, illetve jó megoldás. Egyszerű kivitelezése és gazdaságos is, aminek köszönhetően kicsi az esély arra, hogy a munka során hibáznak, ami miatt esetleg később beázás, vagy bármilyen egyéb probléma adódhat.


Ahogy már említettük, a nyeregtető nagyon könnyen megvalósítható szeglemezes szerkezettel is, aminek számos előnye van a hagyományos, ácsolt tetőszerkezetek képest.


Miért jobb szeglemezes szerkezettel elkészíteni a nyeregtetőt?

Egész egyszerűen azért, mert a szeglemezes tetőszerkezet jóval olcsóbb, mint a hagyományos, ácsolt tető, gyorsabban elkészül, és jóval egyszerűbb, ugyanakkor ez nem megy a biztonság és a stabilitás rovására. Ez annak köszönhető, hogy a pontos statikai tervezés során olyan geometriai megoldások születnek, amik könnyűszerkezettel is stabillá tudják tenni a tetőt.


A könnyűszerkezeteknek pedig van egy másik óriási előnye: hogy nagyon nagy szabadságot adnak abban a tekintetben, hogy a házon belül hogyan osztjuk el az egyes helységeket. Főleg felújításoknál szokott állandó problémát jelenteni, hogy növelnék egy szoba területét, arrébb raknának egy falat, és azt nem tudják megtenni, mert az adott belső fal tartófal, azaz szükség van rá a tető tartásához.


Természetesen van erre megoldás, de ez meglehetősen drága és macerás, míg könnyűszerkezetes tető esetében a falak szabadon áthelyezhetők, az elosztás tetszés szerint variálható házon belül.


Ami az elkészülési időt illeti, az ácsolt tető esetében megszoktuk, hogy a tetővel kapcsolatos munkálatok hetekig is eltartanak. Ehhez képest a szeglemezes tető hihetetlenül jól teljesít: a gyártósoron elkészítik az elemeket akár pár óra alatt, a helyszínen pedig 1 nap is elegendő lehet a beépítéshez. Persze itt lehet néhány nap eltérés attól függően, hogy pontosan milyen és mekkora tetőről van szó.


Az árkülönbséget főleg az adja, hogy a szeglemezes tetőnél nem kell olyan járulékos munkákkal számolni, mint a szilárd födém kialakítása, a belső tartófalak felhúzása stb. Ezek mind nagyon költséges, ugyanakkor időigényes munkák, amikre nem feltétlenül van szükség, ha könnyűszerkezetes tető mellett tesszük le a voksunkat.


Nagyon kevés olyan helyzet van, amikor a szeglemezes tető nem jó megoldás egy adott épületnél, a legtöbb esetben gond nélkül megvalósíthatók az elképzelések ezzel a szerkezettel is. A tévhittel ellentétben nem jelent problémát a lakható tetőtér kialakítása sem, csupán előre kell tudnunk, már az építkezéskor, hogy szeretnénk élni ezzel a lehetőséggel.


Ha olcsóbb és gyorsabb megoldást szeretnénk, nyeregetető esetében is érdemes elgondolkodni a szeglemezes szerkezeten!

bottom of page