top of page

Természetesen. Fából.

FAANYAG

20200416_190119_edited.jpg

FAANYAG

Az alapanyagok minősége sok szempontból fontos, többek közt egy olyan tényező, amely csak idővel okozhat kisebb- nagyobb kellemetlenségeket, hiszen a fa, mint minden élő anyag, idővel dolgozik.

Összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat, amelyeknek teljesülniük kell ahhoz, hogy a szerkezet valóban időtálló és akár 50 évre tervezhető legyen:

Fa gerendák szárítása

Egy ún. harmonizált európai szabvány írja elő a fa nedvességtartalmának maximumát, mely e szerint nem haladhatja meg a 22%-ot. A gépi szárításnak köszönhetően a faanyag tartós állapotba kerül, tehát nem keletkeznek benne száradás okozta repedések, nem vetemedik.  A fa nedvességtartalma a szárítás után 13-18%-ra csökken, mely ugyanakkor szavatolja a fában levő kártevők kiirtását. A kamrában magas hőmérsékleten végzett szárítás az összes gombát és rovart is elpusztítja.

A gyors munkának gyakran az az ára, hogy sok gyártó nem kellően szárított és ellenőrzött fával dolgozik, így a szeglemezek idővel meglazulhatnak a szerkezetben, veszélyeztetve a konstrukció stabilitását. Nagyon fontos tehát, hogy megfelelően kialakított, szárított fa tárolására alkalmas raktárral rendelkezzünk és csak szabvány szerinti gerendákkal dolgozzunk.

NEDVESSÉGTARTALOM

Osztályozott minőségű faanyag

A Belattinál kizárólag géppel osztályzott C24 szilárdsági osztályú, műszárított, gyalult faanyagot használunk, minden faelem CE jellel ellátott. Annak ellenére, hogy gyártásunkba az anyag már osztályozva érkezik, a gyártás előtt minden egyes szálat vizuálisan kétszer megvizsgálunk, egyszer impregnálás előtt, majd pedig szabás előtt. A vizuális osztályzás során a faanyag szilárdságát meghatározó tényezőket és a fahibákat újból ellenőrizzük. Ilyen például a göcsök mérete és sűrűsége, ferdeszálúság, kéregbenövés, repedések, görbeség, elszíneződés. 

OSZTÁLYZOTT MINŐSÉG

Faanyag készlet tetőhöz

A fa már gyalult állapotban érkezik hozzánk, amelynek köszönhetően garantáljuk termékeink méretpontosságát és a statikai számítások által előírt méreteket. Velünk ellentétben sok gyártó azonban gyalulatlan fából dolgozik, és abból készíti a szerkezeteket. Fenyő faanyagunk Ausztriából, Csehországból, Svédországból és Oroszországból származik. A faanyag ára az utóbbi időben markáns emelkedésnek indult, így sokan a minőség rovására próbálják tartani az árakat. Az a minőségből fakadó különbség, amellyel az olcsóbb (gyalulatlan, nem kellően kiszárított) fa esetében találkozhatunk, idővel jóval nagyobb ráfordítást igényelhet, így továbbra sem gondoljuk, hogy a végső ár kell meghatározza ügyfeleink elköteleződését. Hiszen mi garantáljuk az árat és a minőséget egyaránt – cégünk Üzemi Gyártásellenőrzési Tanúsítvánnyal rendelkezik.

MÉRETPONTOSSÁG

Impregnáló kád

A gyártást megelőzően a szerkezeti faanyagot hidraulikus kádban, merítéses módszerrel impregnáljuk. A merítés után lesz a megszokott sárga színű a szerkezetünk. Rovar- és gombaölő hatással felvértezve készen áll a gyártásra.

IMPREGNÁLÁS

bottom of page