top of page

Természetesen. Fából.

REFERENCIÁK

GYIK

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Megoldható rakodótér kialakítása a tető alatt?

Természetesen. Sok hiedelemmel ellentétben nem jelent problémát akár nagyobb rakodótér kialakítása sem. Ebben az esetben a tartók belső rudait eltávolítjuk és az érintett elemeket nagyobb terhelésre méretezzük (+90 kg/m2, de akár +150 kg/m2).

Elbírja a tető a cserepet és napelemeket is egyszerre?

Persze, sőt akár még sokkal többet is.  Szerkezeteinket mindig az ügyfél által meghatározott rétegekre és egyéb terhelésekre tervezzük megfelelő tartalék figyelembe vételével. A méretezés eredménye a tartók megfelelő geometriája, a faanyagok keresztmetszetei és a szeglemezek típusai.

Lapos tetőt szeretnék. Lehet ez szeglemezes is?

Igen. Ebben az esetben párhuzamos felső és alsó övvel vagy esetleg a felső öv enyhe 1,5°-os dőlésszögével legyártott rácsos tartókat kell elképzelni, melyek magassága már akár 35 cm is lehet. A tartók végére igény szerint atika megmagasítást is gyártunk. A felső övet már csak deszkázni és fóliázni kell (esetleg hőszigetelni). Ez a megoldás sokkal költségkímélőbb és gyorsabb, mint a vasbeton födém készítése.

Használhatjuk meglévő családi ház újjáépítésénél is?

Igen, kifejezetten ajánlott. A klasszikus ácstetővel szemben az könnyűszerkezetes tető kevésbé terheli a már meglévő falakat és alapokat. Továbbá az előregyárott tető térbeli kimerevítése a régi épületet is merevíti. Ajánlott azonban új vasbeton koszorú készítese.

Mennyi időt vesz igénybe egy szerkezet állítása?

Mivel előregyárott szerkezetről beszélünk egy egyszerübb kb. 200 m2 alapterületű tető helyszíni állítása csak 2 napot vesz igénybe. Ebbe beletartozik a falakra felhelyezett talpszelemenek szerelése, a tető állítása, lefogatása és kimerevítése is.

Az állításhoz milyen mechanizmusra van szükség?

Darura, de ezt is csak a nagyobb elemek emelésénél használjuk. Tehát egy családi ház esetében 3-5 órára szükséges a bérlése. A többi kisebb tartó kézzel van felemelve. Kis fesztávolságokat esetében (5-6 m) nincs szükség darura.

bottom of page