top of page

Kontytető kupolával és ívelt résszel - Bátorkeszi óvoda

Updated: Jun 7, 2021


Az ajánlat 2020 januárjában érkezett be hozzánk, mely a tetőszerkezet tervezését, gyártását és helyszíni állítását foglalta magába. A projekt valós megrendelése 2020 február közepére datálható, az átadásra pedig 2020 április végén került sor.


Az építkezés és átadás Bátorkeszin (Bátorové Kosihy) zajlott.
A megbízás inkább geometriailag, mintsem statikailag minősült bonyolult feladatnak, mivel az építészeti szempontból igényes szerkezet sok kis részlete különös odafigyelést igényelt. A szokásosnál hosszabb ereszkilógások konzolos kivitelezése jelentős kihívást jelentett.

A tetőszerkezet formája szerinti besorolás alapján kontytető, kupolával és ívelt résszel. Belső tartófalak nélkül a rácsos tartók önmagukban is alkalmasak voltak arra, hogy a nagy kilógatásokat meg tudjuk oldani a terhelhetőség szempontjából. Az íves tetőt rácsos tartók közé beszabott szarufákkal, a kupolát pedig ívben legyártott elemekkel alakítottuk ki.


A rácsos tartókat statikailag határozott szerkezetként méreteztük, hogy elkerüljük a koszorúkra nehezedő vízszintes terhelést. A szarufák a magasság megduplázásával kerültek megerősítésre.


Az íves tető érdekesnek tűnik, de szerkezetileg egészen más részletek befolyásolják a tervezés bonyolultságát.

A megbízó a Római-katolikus egyház volt- egyházi óvoda lévén, a kivitelezésért pedig egy helyi vállalkozó volt felelős. Bár a megkereséshez hozzájárult a már korábbi együttműködésből eredő kapcsolat, a költségvetés szűkös volt, így ez a tényező is nagyban leszűkítette a potenciális kivitelezők számát.


Az ügyfél információi alapján több cég is visszautasította a tetőszerkezet megvalósítását, főként a kupola és íves rész miatt, mely időigényesebb tervezést és gyártást kívánt.


További technikai információk a projekttel kapcsolatban:

Tető alapterülete: 850 m2

Felhasznált faanyag mennyiség: 35 m3

Felhasznált szeglemez: 750 kg

Tervezett héjazat típusa: a kontytetőn cserép, a kupolán és az íven bádogfedés

Rácsos tartók magassága: meghaladta a 3,8 m-t, ennek ellenére ezeket egészben, felosztás nélkül gyártottunk és szállítottunk le.


Időtartam: A statikai tervezés 4 napot vett igénybe, a gyártás hossza 2,5 napig tartott, a szerkezet összeszerelése pedig 5 napig. A kupola nagy része a földön volt összeszerelve, majd egészben volt felemelve a koszorúra.





Recent Posts

See All
bottom of page